Ai-hype over hoogtepunt heen

World Summit AI in Amsterdam/Zaandam

Gary Marcus, hoogleraar psychologie en neurale wetenschappen bij de New York University, legt uit dat ai aan een herstart toe is.

De hype rond kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) is duidelijk over het hoogtepunt heen. De tijd van de overspannen verwachtingen is voorbij. Op een aantal gebieden biedt deze tool nog steeds mogelijkheden. Maar ai is zeker geen panacee dat altijd en overal resultaat geeft. Bovendien blijft het vaak bij experimenten. Slechts twintig procent van de projecten komt uiteindelijk in productie.

Dat blijkt tijdens de World Summit AI in Amsterdam/Zaandam waar enkele duizenden belangstellenden uit de wereld van de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid deze week samenkomen. Nadat jarenlang de loftrompet over ai is geblazen, worden nu vooral kritische noten geplaatst. Veel aandacht was er op de openingsdag voor de ethische kanten van ai. Ook groeit het besef dat bij ai de mens centraal moet staan.

Prins Constantijn riep in zijn openingstoespraak op tot een meer verantwoordelijke houding ten opzichte van ai. De roep om ‘responsible ai’ klonk alom. Ai-systemen mogen niet meer roekeloos worden uitgerold. Belangrijk ook is de uitlegbaarheid. Duidelijk moet zijn hoe algoritmes tot bepaalde uitkomsten heeft geleid; waarom bijvoorbeeld de een wel een krediet krijgt en de ander niet. Volop werd gediscussieerd over de vraag hoe ai kan bijdragen tot een betere samenleving.

Herstart

"Het wordt hoog tijd voor de bouw van ai die we kunnen vertrouwen"

‘Ai is aan een herstart toe', concludeert prof. Gary Marcus, hoogleraar psychologie en neurale wetenschappen bij de New York University. ‘Het wordt hoog tijd voor de bouw van ai die we kunnen vertrouwen,’ aldus Marcus.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zegt dat ethiek dé leidraad bij de creatie van ai-strategie moet zijn. Ethiek moet als een rode lijn door alle ai heen lopen. ‘Want consumenten die geen vertrouwen stellen in nieuwe technologie, gaan daar geen gebruik van maken. We moeten de mensen die angst hebben voor ai, overtuigen. Verzeker die mensen er dan ook van dat ai valt te vertrouwen. Daarbij is belangrijk dat de rechten van de individuele burger worden gerespecteerd,’ aldus Keijzer.

Marcus, auteur van het boek ‘Rebooting AI’ betoogde dat vooroordelen moeilijk uit ai-systemen zijn te verwijderen. Veel algoritmes worden gevoed met historische data. Als in die data al vooroordelen zitten ingebakken, beïnvloedt dat de ai. De Amerikaanse hoogleraar zei dat de huidige benadering van ai een aantal grote zwaktes kent die het vertrouwen schaden. Tal van voorbeelden zijn bekend hoe ai vreselijk in de fout kan gaan. ‘Zelfrijdende auto’s kunnen nog enorm verbeteren. De huidige systemen begrijpen slechts een beperkt aantal dingen. Ze snappen totaal niet hoe de wereld in elkaar steekt. Dat betekent niet dat we met ai moeten stoppen. Wel wordt het tijd dat we aan ai gaan sleutelen. We hebben een hoger niveau van begrip nodig.’

Marcus denkt aan hybride ai waarin statistische methoden worden gecombineerd met cognitieve wetenschappen. Multidisciplinaire samenwerking zal nodig zijn. ‘Door een ‘model van de wereld’ aan ai toe te voegen, ontstaat een beter begrip waardoor ai-systemen minder gemakkelijk voor de gek zijn te houden. Deep neural networks’ zijn geweldig in beeldherkenning, maar ze zijn ook gemakkelijk om de tuin te leiden. Omdat ze wereldvreemd zijn, gaan ze snel in de fout wat tot vervelende situaties kan leiden.’ Marcus liet met tal van voorbeelden zien waar de zwaktes van deze systemen liggen.

Deep learning

AI moet anders

Artificial Future is het hoofdthema van Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs Utrecht. Computable heeft samen met een adviesraad een onafhankelijk sprekersprogramma samengesteld.  

Bezoek de presentatie: AI moet eerlijker en inclusiever
van Sennay Ghebreab tijdens Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo. Meld je hier aan voor gratis toegang tot de beurs en het seminarprogramma.

Volgens de Amerikaanse hoogleraar is de huidige ai eigenlijk alleen maar goed in het classificeren. Deep learning is naar zijn mening niet meer dan een geweldige statistische machine die kan labelen. 'Het is een van de vele tools. Deep learning is niet hetzelfde als het hebben van een diep begrip', stelt Marcus. Hij vergelijkt deep learning met een powerschroevendraaier. Een heleboel andere tools zijn nodig om echt vooruitgang te boeken.

Ron Chrisley, directeur van het Centre for Cognitive Science bij de Universiteit van Sussex, benadrukt dat ai-systemen geen vervanger van de mens moeten zijn maar hem moeten assisteren. Zeker waar mensen irrationeel gedrag vertonen en verkeerde beslissingen nemen, moet ai hen weer op het rechte pad brengen. Daartoe is nodig dat ai weet op welke momenten mensen in de fout gaan. De menselijke psyche moet niet worden gekopieerd, maar beter worden begrepen. Volgens Chrisley gaat uiteindelijk niets boven het menselijke oordeel, maar ai-systemen kunnen mensen wel helpen betere beslissingen te nemen.

Juridisch

"Voor gezichtsherkenning moeten echt regels komen"

Verder blijkt tijdens de World Summit AI dat wet- en regelgeving onontkoombaar zijn. Catellijne Muller, lid van de EU High Level Expert Group on AI, zegt dat met name applicaties die een enorme impact hebben, gereguleerd moeten worden. Een voorbeeld is gezichtsherkenning. Daar moeten echt regels voor komen. Een ruime meerderheid van de conferentiedeelnemers blijkt voor regulering te zijn. Volgens prof. Joris van Hoboken, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, vereist de complexiteit van ai dat beleidsmakers, overheid en politici van de juiste expertise worden voorzien. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat de mens echt centraal komt te staan bij de ontwikkeling van ai.

Europa

Veel bijval kreeg oud-Europees Commissaris Neelie Smit voor haar betoog dat Europa de handen ineen moet slaan bij ai. Het moet ‘EU First’ zijn, reageert ze op Donald Trumps ‘America First’. Smit: ‘Als iedereen het vuil gaat spelen, dan is dat de oplossing, ook al verdient een dergelijk beleid geen schoonheidsprijs.’ Volgens Smit kan Europa op gebied van ai alleen langszij komen als intensief tussen alle lidstaten wordt samengewerkt. Ze zei dat moet worden geleerd van de fouten uit het verleden. Europa had destijds een goede uitgangspositie op gebied van halfgeleiders. Omdat Europese bedrijven elkaar gingen beconcurreren in plaats van samen te werken, ging het volgens Smit mis. Airbus is een voorbeeld van hoe het wel moet, vindt de voormalige vice-president van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Conform mijn reactie op:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/digital-transformation/6774583/1509029/niet-data-driven-maar-purpose-driven-en-data-assisted.html

Vele mensen weten niet dat AI al diverse hype cycles heeft gekend:
https://www.thinkautomation.com/bots-and-ai/the-ai-winter-is-coming/

De vele hype cycles binnen AI zijn het gevolg van het steeds weer inslaan van nieuwe doodlopende wegen.

Mijn opmerking in een vorige reactie was natuurlijk cynisch bedoeld:
“Heel knap wordt in dit rapport nog een poging ondernomen om de derde AI-winter af te wenden door het failliet van de derde AI-golf te combineren met het failliet van de tweede AI-golf door middel van het begrip Deep reasoning (blz. 172):
“Combinatie van deep learning en symbolic AI. Neurale netwerken zorgen ervoor dat het systeem op basis van patroonherkenning kan ‘zien’ en de symbolische programmering zorgt ervoor dat het systeem kan ‘redeneren’ “ “

Met het combineren van doodlopende wegen blijf je uiteraard op een doodlopende weg.

En dan is een eenvoudige zoekopdracht op “Gary Marcus” niet hoopgevend:
Gary Marcus: Toward a Hybrid of Deep Learning and Symbolic AI

Datagedreven AI is inderdaad wereldvreemd en dat los je niet op “door een ‘model van de wereld’ aan ai toe te voegen”; In-de-wereld-zijn is wel even wat anders dan een model van de wereld hebben!

Dus Jack, wat zou jij doen? Welke wegen zijn nog open voor AI?

@KJ,

het “gemakkelijke’ verhaal is:
https://dmcommunity.org/challenge/challenge-march-2019/
(en op deze site kun je nog 6 inzendingen van mij aantreffen).

En het moeilijke verhaal is:
http://jackjansonius.blogspot.com/

en dat betekent dus: een grondige kennis van (vooral) filosofie en (deels ook) psychologie.

De weg die openligt voor AI is overigens in het bovenstaande artikel wel te vinden:
“De menselijke psyche moet niet worden gekopieerd, maar beter worden begrepen.”

In mijn optiek is het beter begrijpen van de menselijke psyche (en met name de architectuur van de menselijke psyche) vooral een zaak van de filosofie en in veel mindere mate van empirische wetenschappen, zoals psychologie en biologie.

Voor mij persoonlijk is het filosofische landschap overigens erg overzichtelijk:
Martin Heidegger (1889 – 1976) is de centrale filosoof van de twintigste eeuw,
Gerard Visser (1950) is de centrale hedendaagse filosoof.

Heidegger stelt de vraag naar het zijn; Visser stelt de vraag naar de ziel.

En beide filosofen zijn terug te vinden in dit proefschrift van filosoof/psycholoog Bert van den Bergh: https://repub.eur.nl/pub/105301/

Moet ik nog eens lezen :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-10T12:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.