Miljoenen voor Haarlemse satellietdata-verwerker

Vandersat, een Haarlemse fabrikant van satelliettechnologie, heeft een investering van ‘enkele miljoenen euro’s’ opgehaald bij Social Impact Ventures. Deze Amsterdamse durfinvesteerder ziet potentie in de technologie, waarmee je met satellietdata bepaalt waar hoeveel grondwater aanwezig is.

Vandersat heeft de technologie ontwikkeld na zo’n twintig jaar wetenschappelijk onderzoek. Bepaling van de locatie en hoeveelheid water in de grond is belangrijk voor de bestrijding van voedsel- en watercrises, aldus het bedrijf. Het blijkt dat wereldwijd tachtig procent van gewasschades te maken heeft met te weinig of te veel water. Hoe preciezer de beschikbare informatie, hoe beter de boeren landbouwgrond kunnen benutten om betere opbrengsten te realiseren.

De door satelliettechnologie gegenereerde informatie wordt behalve door boeren, ook gebruikt door verzekeraars. Zij kunnen ermee de risico’s en eventuele schades in kaart brengen. Vandersat brengt elk stukje aarde in kaart met een resolutie van honderd bij honderd meter. Hiervoor meet het bedrijf passieve microgolven, de natuurlijke uitstraling van de aarde.

Impact maken

"Satelliettechnologie zal belangrijke rol spelen in bestrijding van voedsel- en watercrisis"

De investering door Social Impact Ventures gebruikt Vandersat bij het nastreven van zijn ambitie om impact te hebben op een miljard hectare. Volgens het bedrijf is wereldwijd zeven miljard hectare in gebruik als landbouwgrond. ‘Door deze investering zijn we in staat om nog meer impact te maken’, meldt de kersverse ceo Thijs van Leeuwen van VanderSat. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat satelliettechnologie wereldwijd een belangrijke rol zal spelen in het bestrijden van de voedsel- en watercrisis.’ 

Van Leeuwen nam eind maart het ceo-stokje over van Menno van der Marel. Van Leeuwen was sinds 2015 operationeel directeur van Vandersat en werkte voordien als visiting scientist bij Nasa Goddard Space Flight Center en als onderzoeker bij Netherlands Institute for Space Research (SRON). Van der Marel blijft niet-uitvoerend bestuursvoorzitter bij Vandersat. Hij is betrokken bij The Ocean Cleanup en was oprichter en lange tijd ceo van it-beveiligingsbedrijf Fox-it.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-03T10:07:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.