Digitalisering meer inzetten voor duurzaamheid

Prinsjesdag 2020

Nieuw in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) is de door het kabinet gestarte verkenning naar de bijdrage die digitalisering kan leveren aan het thema duurzaamheid.

Dat kondigt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) in zijn nieuwe begroting aan. Het kabinet wil de ecologische impact van de digitalisering zelf verkleinen. Anderzijds wil het de digitalisering inzetten om bedrijfssectoren efficiënter te laten werken. Met deze update komt het kabinet tegemoet aan aanbevelingen die ons land vanuit de EU zijn gedaan.

In 2021 wordt de Nederlandse AI Coalitie waarin thans driehonderd organisaties samenwerken, verder uitgebreid. Veel ministeriële begrotingen staan dit jaar bol van de beschouwingen over het belang van artificial intelligence (ai), maar erg veel concreets valt er niet te bespeuren. EZK gaat zich inzetten voor een verdere bundeling van krachten. Meer samenwerking is nodig.

Binnenlandse Zaken meldt dat ai helpt bij het voorspellen van het verloop van de coronacrisis. Ook kan de technologie worden toegepast om armoede onder sociale groepen in kaart te brengen. De douane zegt dat ai invloed heeft op haar werk zonder hierover in detail te treden. Het ministerie van Volksgezondheid is ook een ai-programma opgestart. Dat richt zich op de vraag hoe om te gaan met de toename in medische data. Ook wordt bekeken welke randvoorwaarden er nodig zijn om dit op een verantwoorde manier te doen. Defensie heeft zich recent aangesloten bij de Nederlandse AI Coalitie.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-16T09:32:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.