Registratie en examen verplicht voor dronepiloot

drone testing

Lichtvoetig met een drone vliegen zit er per 1 januari 2021 niet meer in. Dan gelden namelijk nieuwe EU-regels. Mensen die met een drone vliegen die zwaarder is dan 250 gram of een lichtere drone met een camera moeten zich verplicht registreren bij de RDW. Is de drone zwaarder dan 250 gram, dan moet er ook een vliegbewijs worden gehaald. Dit geldt ook voor mensen die een drone alleen recreatief gebruiken.

De onbemande vliegtuigjes vormen een innovatieve aanvulling en zorgen ervoor dat bestaande werkwijzen efficiënter en duurzamer worden uitgevoerd. Denk aan inspecties met drones op moeilijk bereikbare plekken zoals daken en bruggen, toezicht op verlaten bedrijventerreinen of bij incidentmanagement in het verkeer, metingen van zwaveluitstoot en zoek- en reddingsacties. De nieuwe regelgeving maakt de verschillende toepassingen van drones door professionals eenvoudiger en geeft meer ruimte voor testen en experimenten met nieuwe toepassingen, zoals een proef met medicijnbezorging tussen ziekenhuizen in Meppel en Zwolle.

Van de veel verkochte modellen geldt de nieuwe wetgeving al voor zo’n 70 procent van de toestellen. Dit overzicht is te vinden op www.droneflightacademy.eu. 'Wij zien veel hobbyisten die doorgroeien naar professionals en ook steeds meer nieuwe toepassingen en bedrijfjes ontstaan. Het is dan ook goed dat de sector volwassen wordt en de vrijblijvendheid wordt omgezet in verantwoordelijkheid,' aldus Roel van der Wal van Drone Flight Academy.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-25T09:00:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.