DSM en TU Delft openen ai-lab

Het chemie- en biotechnologieconcern DSM werkt met de TU Delft samen op het terrein van kunstmatige intelligentie (ai). Besloten is om in Delft een laboratorium op te zetten voor ai.

Het Artificial Intelligence Lab for Biosciences (AI4B.io Lab) is volgens de initiatiefnemers het eerste lab in Europa dat ai toepast op biowetenschappen en -productie. Het lab maakt onderdeel uit van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) waar kennis en talent wordt ontwikkeld op ai-gebied. Aan het hoofd staat prof. Marcel Reinders, directeur van het TU Delft Bioengineering Institute. DSM steekt de eerste vijf jaar 2,5 miljoen euro in het project.  

DSM, met hoofdkantoor in Geleen, heeft hoge verwachtingen van initiatief en ziet biowetenschappen als een belangrijk hulpmiddel om klimaatveranderingen en schaarste aan grondstoffen aan te pakken. Ook moet het lab bijdragen aan het verbeteren van het wereldwijde voedselsysteem. De integratie van biowetenschappen en digitale technologie kan de innovatiecycli versnellen, vanaf het prototype tot het opschalen van de productie en vercommercialisering.

Uniek

Traditioneel is het wetenschappelijk onderzoek gebaseerd op ‘trial and error’ met meerdere deelonderzoeken die samen een bepaald doel hebben, zoals een nieuw product of productietechniek. Wat ai uniek maakt, is dat het wetenschappers in staat stelt dit proces om te keren. Het gewenste doel wordt in een digitale omgeving tot leven gebracht door digitale twins te gebruiken, een virtuele afspiegeling van de gewenste werkelijkheid. Machine learning helpt te bepalen hoe dit moet worden bereikt. Digitale twins worden in de ‘engineering’ al volop toegepast. Bijvoorbeeld fysieke windturbines of tunnels worden hierdoor vervangen. In de biowetenschappen en biotechnologie is deze werkwijze tot nog toe onbekend. Het AI4B.io Lab moet daar verandering inbrengen.  

Dit lab is voor de TU Delft de derde in zijn soort. Eerder werd het AI for Retail Lab opgericht samen met Ahold Delhaize en het AI for Fintech Lab met ING.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-12T10:44:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.