ASML wint Nederlandse Innovatie Prijs

Awards prijs beker

ASML is tot winnaar uitgeroepen van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021. Naast de chipmachinefabrikant belandden ook Ecoplant en Qlayers op het erepodium.

De onderscheiding is gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor. Initiatiefnemer is het Amsterdam Centre for Business Innovation van  de Universiteit van Amsterdam. In de finale zijn tien organisaties genomineerd die zich onderscheiden op het gebied van innoveren en maatschappelijke impact.

ASML, met in Veldhoven het hoofdkantoor, geldt al ‘s werelds grootste en meest toonaangevende fabrikant van chipmachines en daarmee als een van de innovatiefste bedrijf van Nederland.

Ecoplant uit Zwolle bouw bijzondere zonnepanelen. Die draaien mee met de stand van de zon. Daarbij buigt het systeem zich als een bloem naar het licht. Robotfabrikant Qlayers uit Den Haag richt zich op het automatiseren van het verven van grote oppervlakten. Daarbij controleert de verfkop direct of het werk goed is uitgevoerd.

Andere kanshebbers waren Blender (software), Elestor (stroomopslag), MosaMeat, Stamicarbon, The Protein Brewery, Visma Connect (betaaldienstleverancier) en RobotWise. Het laatste bedrijf biedt interactieve les- en trainingsprogramma’s met sociale educatieve robots als hulpmiddel.

Voor het onderzoek zijn circa achthonderd leidinggevenden van Nederlandse bedrijven ondervraagd over onderwerpen zoals de coronacrisis, duurzaamheid, digitale transformatie en diversiteit. Dit onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder regie van prof. dr. Henk Volberda, hoogleraar Strategisch management en innovatie aan de UvA. De monitor is opgezet door SEO Economisch Onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-27T12:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.