Experts gezocht voor technorm orgaan-op-chip

Chip-S1 van biotechbedrijf Emulate is een voorbeeld van een orgaan-op-chip-ontwerp dat kan worden geconfigureerd om longen, lever, darmen, nieren en hersenen na te bootsen. Het kan ook worden gebruikt als testplatform om allerlei ziekten te bestuderen. Bron: Genetic Engineering & Biotechnology News

Standaardisatie-instituut NEN richt een nieuwe expertgroep op voor de ontwikkeling van technische standaarden voor organen op een chip. Bij onderzoeken naar medicatie en de behandeling van ziekten wordt steeds vaker geëxperimenteerd met menselijk of dierlijk weefsel op een siliciumplaatje dat via sensoren wordt gemonitord. Dit kan in de toekomst bijdragen aan proefdiervrij onderzoek. Om die ontwikkelingen te versnellen, zijn technische standaarden nodig.

De expertgroep met de naam Organ-on-Chip (OoC) werkt aan het nabootsen van de werking van een orgaan met behulp van microchiptechnologie en maakt onderdeel uit van het programma Nxtgen Hightech. Dat is een innovatieprogramma van de Nederlandse overheid, waar 450 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds beschikbaar is. Dat bedrag wordt aangevuld met geld van bedrijven en organisaties in de zorg- en techsector.

Standaardisatie is een van de pijlers van dat programma. De Nederlandse expertgroep Organ-on-Chip wordt door NEN gecoördineerd en werkt samen met de Europese focusgroep Organ-on-Chip.

Op dinsdag 15 november van 10.00-12.00 uur is er een online-bijeenkomst over de Nederlandse expertgroep Organ-on-Chip. Hierbij wordt ingegaan op de scope van de expertgroep, de relatie met de Europese focusgroep en Nxtgen en de mogelijkheden voor deelname. Belangstellenden kunnen zich via deze link aanmelden.

Organen op een chip hoe werkt dat?

Een orgaan-op-chip is een stukje weefsel, meestal afkomstig van stamcellen, dat op een stukje silicium wordt gekweekt. Het weefsel is zo nauwlettend te volgen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een long-op-chip voor onderzoek naar medicijnen tegen astma. Dat is longweefsel op een chip waarop medicatie wordt getest en dat via sensoren wordt gemonitord. 

Steeds kleinere chips en sensoren én doorbraken in de stamceltechnologie en dna-technieken zorgen ervoor dat organen-op-een-chip in de startblokken staan om het ontstaan en de behandeling van ziektes efficiënter, goedkoper en diervriendelijker te kunnen onderzoeken. De beloften zijn groot maar de ontwikkeling ervan bevindt zich nog in een zeer experimentele fase. Technische standaarden kunnen belangrijke voorwaarden zijn voor de ontwikkeling van die chips.

Meer weten over organen op chips? Lees dit artikel in het online-naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap: Chemische Feitelijkheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NEN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-04T17:33:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.