HBO Drechtsteden legt diploma’s vast in blockchain

HBO Drechtsteden

V.l.n.r.: Arjan Ebbinge (VVCS), Han van Gorkom (HBO Drechtsteden), Sander Fischer (Sparta) en Pim Voets (V-ID).

Student Topsportmanagement en Ondernemerschap en tevens profvoetballer bij Sparta Sander Fischer is de eerste gediplomeerde waarvan het diploma wordt vastgelegd in de blockchain. HBO Drechtsteden geeft certificaten en diploma’s af voor geslaagde studenten en cursisten. Door de digitale vingerafdruk van deze documenten op te slaan in de blockchain, wordt diplomafraude tegengegaan en kunnen ze altijd op echtheid worden gecontroleerd.

De toenemende digitalisering brengt, naast een hoop voordelen, ook gevaren met zich mee, waaronder documentvervalsing en identiteitsfraude. Het Nederlandse bedrijf V-ID biedt een baanbrekende oplossing waarmee de authenticiteit van documenten altijd kan worden vastgesteld. HBO Drechtsteden is een van de eerste organisaties die van V-ID gebruik maakt.

Met V-ID kunnen organisaties documenten, zoals bijvoorbeeld diploma’s, vastleggen in de blockchain. Deze documenten kunnen vervolgens 24/7 gecontroleerd worden op V-ID.org, zodat de ontvanger weet dat de inhoud van het document onveranderd is en exact hetzelfde als het origineel gepubliceerde document.

Wat is de blockchain?

De blockchain is een open grootboek dat transacties registreert in een gedistribueerde database. Elke transactie is gecodeerd, van tijdstempels voorzien en vervolgens toegevoegd aan het vorige blok in de keten, waardoor een tijdlijn ontstaat. Een transactie kan niet worden gewijzigd nadat deze is geregistreerd, omdat voor elke wijziging in één blok alle volgende blokken moeten worden gewijzigd en omdat de informatie wordt gedistribueerd via een gedecentraliseerd, wereldwijd netwerk van duizenden computers.

Uitleg over V-ID

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat is het nut en voordeel dat het in een blockchain is vastgelegd? Wat is het verschil als het op bijv. mijnoverheid.nl vastgelegd wordt, of in een andere digitale kluis van bijv. Ministerie van OCW? Is het veiliger, of kan er nu minder fraude gepleegd worden of is het goedkoper?

Hoi Marius, op al je vragen kan ik 'ja' zeggen :) De V-ID manier is echter vooral ook makkelijker voor de eindgebruikers.

De overheid erkent het probleem van vervalsingen en heeft daarvoor Mijn DUO. Hier kan je een uittreksel van je diploma downloaden. Het controleren van de echtheid van dit uittreksel door bijv. je potentiële nieuwe werkgever is zeer hoogdrempelig. Alleen organisaties met een door DUO goedgekeurde, zelf ontwikkelde ict- toepassing mogen hiermee het register raadplegen. Verder dient de echtheid van het uittreksel te worden gecontroleerd door een toegevoegd echtheidscertificaat zelf te checken in de laatste versie Adobe Reader met behulp van de stappen in een handleiding van 9 pagina’s.

V-ID legt van de gevalideerde pdf de vingerafdruk vast in de blockchain. Eenmaal gevalideerd, kan het bestand worden hernoemd, gekopieerd, doorgestuurd etc. Iedereen, dus ook de hr-manager die kandidaten selecteert, kan de pdf zonder in te hoeven loggen binnen 5 seconden op echtheid controleren op v-id.org. De bestanden zelf worden bovendien niet opgeslagen; er is dus ook geen centrale database die mogelijk kwetsbaar is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-15T08:55:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.