DAF versnelt innovatie met High Tech Center

3D Truck Configurator - DAF Trucks Nederland

Truckfabrikant DAF opent later dit jaar een High Tech Center in Eindhoven. In dat nieuwe centrum op de bedrijfscampus in Eindhoven gaan ongeveer tweehonderd medewerkers van verschillende afdelingen in multidisciplinaire teams samenwerken aan nieuwe digitale oplossingen. Het gaat bijvoorbeeld om ict’ers, ingenieurs en after sales-medewerkers die samen nieuwe oplossingen ontwikkelen of bestaande producten verbeteren.

Binnen DAF speelt ict een steeds grotere rol. Of het nu gaat om de ontwerpfase, productie of de after sales, in alle onderdelen wordt digitalisering steeds belangrijker. Dat komt naar voren in het artikel ‘Ict is de digitale smeerolie van DAF Trucks’. Computable maakte die reportage na een bezoek aan de bedrijfcampus in Eindhoven.

Ict-verantwoordelijke Rens Evers licht in dat artikel toe dat binnen de bedrijfsvoering van DAF digitalisering de komende jaren een speerpunt is. ‘Door mensen uit bijvoorbeeld teams voor engineering-, it en after sales bij elkaar te zetten, moeten sneller digitale oplossingen ontstaan. Het gaat bijvoorbeeld om de ontwikkeling van embedded systemen, oplossingen voor de analyse van voertuigdata en ict’ers en ingenieurs die in multidisciplinaire teams samenwerken aan systemen voor vlootbeheer en voertuigmanagement’, aldus Evers.

Het High Tech Center moet volgens plan in het tweede kwartaal van 2019 worden geopend. 

3D DAF Configurator

Evers gaat in het artikel  ‘Ict is de digitale smeerolie van DAF Trucks’ ook in op het winnen van de Computable Award voor ‘Digitale Innovatie van het Jaar’. DAF Trucks kreeg die prijs eind oktober 2018 uitgereikt voor de 3D DAF Configurator. Dat is een geavanceerde tool waarmee klanten online op intuïtieve wijze hun truck kunnen samenstellen. De tool maakt gebruik van innovatieve koppelingen met de bronbestanden (CAD) van de ingenieurs-afdelingen. Om deze tool te renderen zijn verschillende technische hoofstandjes uitgehaald, zoals de inzet van grafische diensten via Microsoft Azure. 

DAF Connect

Ook binnen het dealerprogramma neemt de invloed van ict toe. Daar biedt de truckbouwer de Managed Dealer Inventory aan. Dat is software waarmee de meer dan elfhonderd DAF Trucks-dealers en DAF-servicestations op basis van data-analyse hun onderdelenvoorraad beheren.

Op het vlak van autonoom rijden zijn er de komende jaren vooral innovaties te verwachten rondom adaptive cruisecontrol. Daarbij anticipeert de motor met behulp van ict op de omgeving van de truck. DAF Trucks maakt ook steeds meer gebruik van digitale testomgevingen om bijvoorbeeld het brandstofverbruik te verminderen en de truckbouwer presenteerde halverwege 2018 een elektrische vrachtwagen die het samen met VDL ontwikkelde. Die wagen beschikt ook over een bak aan innovatieve en digitale systemen.  

DAF Connect fleet management open standaard

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-07T11:49:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.