Duits instituut voor ‘ethische’ ai opent deuren

De Technische Universiteit van München heeft officieel de deuren geopend van zijn ‘TUM Institute for Ethics in Artificial Intelligence’. Het instituut (dat mee gefinancierd wordt door Facebook) gaat onderzoek doen naar ethische vraagstukken bij bijvoorbeeld zelfrijdende voertuigen en naar juridische kwesties en artificiële intelligentie (ai).

Het IEAI valt onder het Munich Center for Technology in Society (MCTS), een instituut dat al sinds 2012 de complexe verhoudingen tussen technologie, wetenschap en de maatschappij bestudeert. Het Amerikaanse Facebook heeft het nieuwe instituut gespijsd met een schenking van 6,5 miljoen dollar. Aan de gift is geen enkele voorwaarde of verwachting verbonden, zo benadrukt het IEAI. 

De IEAI zal medische onderzoekers, ingenieurs en wetenschappers samen zetten met specialisten in sociale wetenschappen en ethiek. Samen moeten zij de toekomstige ai-technologie gaan ontwikkelen die vertrouwen geniet en aanvaard wordt in de maatschappij. De eerste onderzoeksprojecten gaan over ethische kwesties in autonome voertuigen, ethiek bij medische advies via ai, hate speech en fake news en ai-systemen die onaanvaardbaar gedrag online moeten aanpakken en voorkomen. 

‘Tot op zekere hoogte spelen machine learning-algoritmes al een rol in de keuze bij de nieuwsartikelen die we lezen’, zegt de Duitse minister voor Digitale Zaken Dorothee Bär, die bij de opening aanwezig was. ‘Maar de mogelijke gevolgen gaan veel verder dan dat, bijvoorbeeld bij medische diagnoses. Het is een goede zaak dat de TUM betrokken is bij het onderzoek naar dit soort zaken.’ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-09T14:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.