KPN, Jads en Icai zetten ai-onderzoekslab op

Onderzoek

Ict-concern KPN heeft samen met de Jheronimus Academy of Data Science (Jads) en het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (Icai) een nieuw publiek-privaat onderzoekslab opgezet. Dit KPN Responsible AI Lab gaat zich toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe technologieën, waarbij het ethisch inzetten van kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie, of ai) centraal staat.

Het lab is gevestigd in 's-Hertogenbosch en wordt ondergebracht bij het Icai, een landelijke samenwerking van universiteiten, bedrijven en de Nederlandse overheid. Met als doel om Nederland voorloper te laten blijven op het gebied van ai, door ontwikkeling van kennis en talent op dit gebied.

De komende vijf jaar gaan zes promovendi in het KPN Responsible AI Lab aan de slag. Privacy by design is daarbij een belangrijk uitgangspunt. KPN verwacht door de onderzoeken meer inzicht te krijgen in de potentiële kracht van ai en hoe die op verantwoordelijke manier is te gebruiken in nieuwe toepassingen. Dat wil zeggen, met open en inzichtelijke resultaten waarbij heel bewust met privacy en persoonsgegevens wordt omgegaan. Het bedrijf denkt bijvoorbeeld aan het inzetten van ai voor energie-efficiëntie of het uitrollen van een glasvezelnetwerk.

Snijvlak

Jads is een gezamenlijk initiatief van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Tilburg om in te springen op de toenemende vraag naar experts die besluitvormingsprocessen binnen organisaties kunnen verbeteren op basis van big data en een multidisciplinaire aanpak. Jads, met standplaats Den Bosch, biedt diverse data science-opleidingen. 

De zes door KPN en Jads georganiseerde promotie-onderzoeken bij het KPN Responsible AI Lab vinden plaats op het snijvlak van datawetenschap, techniek, besluitvorming, privacy en compliance.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-20T13:20:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.