Nederland stijgt in eGovernment Benchmark

Dit artikel delen:
Digitale overheid

De coronapandemie heeft een impuls gegeven aan de digitale dienstverlening van Europese overheden. Nederland scoort qua beschikbaarheid en kwaliteit van digitale overheidsdiensten iets beter dan vorig jaar. Dit blijkt uit de eGovernment Benchmark 2021. Capgemini publiceert deze studie jaarlijks voor de Europese Commissie. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met IDC en Politecnico di Milano.

Waar Nederland in de rangschikking van vorig jaar nog twaalfde stond, staat het nu op plek negen. Alleen de digitale dienstverlening van Malta, Estland, Denemarken, Finland, Oostenrijk, IJsland, Luxemburg en Portugal staan op een hoger niveau.

De verbeterde positie van de Nederlandse overheid geeft aan dat de pandemie ook in Nederland heeft gezorgd voor verdere digitale transformatie van de overheid. Zo verdubbelde nagenoeg het aantal online diensten voor startende ondernemers in de afgelopen twee jaar.

Vooral voor studenten, ondernemers en werkzoekenden zijn goed ontwikkelde online diensten beschikbaar zijn. Maar Nederlanders zouden bij gerechtelijke procedures beter kunnen worden ondersteund.

Online beschikbaarheid

"Ruim acht van de tien geëvalueerde diensten zijn online beschikbaar"

Opvallend is dat men in Nederland vaak digitaal kan aankloppen bij het gemeentehuis: 98 procent van de onderzochte Nederlandse lokale diensten is online beschikbaar. Ook niet-Nederlanders kunnen hun weg aardig digitaal vinden: 52 procent van de onderzochte diensten is online beschikbaar voor niet-Nederlanders, bijvoorbeeld door websites zowel in het Nederlands als Engels aan te bieden. 

Door de coronapandemie is het meer dan ooit zichtbaar geworden dat burgers en bedrijven op afstand (digitaal) zaken moeten kunnen regelen met de overheid. Uit een analyse van ruim zevenduizend overheidswebsites in 36 Europese landen blijkt dat inmiddels ruim acht van de tien geëvalueerde diensten online beschikbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Transformation

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-16T10:45:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.