Red Hat levert software voor de cloud

Cloud computinng is de nieuwe hype.

Red Hat heeft nu de technologie compleet om cloud computing aan te bieden: van virtualisatie en beveiliging tot grid computing. Ceo Jim Whitehurst wil echter niet zelf cloud provider worden: “We willen niet concurreren met onze klanten, zoals Microsoft dat wel doet.”

Red Hat-ceo Jim Whitehurst stuurt zijn bedrijf naar cloud computing, maar biedt dat niet zelf aan. De topman benadrukt dat Red Hat Enterprise Linux (RHEL)  geschikt is voor cloud computing. Whitehurst zei dit woensdagmiddag tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Cloud providers leveren via internet datacentercapaciteit en software as a service. De bekendse cloud providers op dit moment zijn Google, Amazon en Microsoft. In tegenstelling tot die partijen wil Linux-leverancier Red Hat er niet zelf aan beginnen, maar anderen de middelen daartoe bieden.

Whitehurst: "We leveren software om de cloud te runnen." Volgens de Red Hat-ceo heeft zijn bedrijf nu alle technologie in huis voor cloud computing. Het technologie-aanbod is gecomplementeerd toen de opensourcesoftwareleverancier in september Qumranet overnam. Deze Israëlische softwareontwikkelaar levert de meeste programmacode voor KVM, een virtualisatieinfrastructuur voor de Linux-kernel.

‘Microsoft concurreert met klanten’

De ceo geeft meteen een veeg uit de pan naar zijn kersverse concurrent VMware: "VMware is niet geschikt voor datacenters die onderdeel uitmaken van de cloud. Virtualisatie is maar één aspect van cloud computing. Beveiliging en werklastverdeling zijn minstens even belangrijk."

"RHEL wordt gebruikt door het Russische militaire apparaat en door veel andere organisaties die beveiliging boven alles stellen." Daarnaast benadrukt de Red Hat-ceo het jarenlange ontwikkelwerk dat binnen de Linux-gemeenschap is gedaan op het gebied van grid computing.

Op de vraag of Red Hat zich in de toekomst wil ontwikkelen tot cloud provider, een strategie waarvoor rivaal Microsoft dit jaar wel heeft gekozen, zegt Whitehurst: "Nee. We willen niet concurreren met onze klanten, zoals Microsoft dat wel doet." Met ‘onze klanten' verwijst Whitehurst in dit verband naar ‘cloud providers' Amazon en Yahoo. Ook een samenwerkingsverband met een cloud provider ligt niet in het verschiet volgens de ceo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-05T10:55:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.