Kopano komt met video-app voor private cloud

Het Delftse Kopano, gespecialiseerd in opensource-collaboratie-tools, heeft een nieuwe versie uitgebracht van Meet, een opensource-web-app voor videobellen die peer-to-peer versleuteld is. Meet draait volledig op eigen servers zodat gesprekken niet zijn af te luisteren.

De laatste versie van Meet heeft een verbeterd design en introduceert functies die specifiek zijn ontwikkeld voor professioneel gebruik. De eerste release van Meet bevatte al hd-video en -audio, één-op-één videogesprekken en groepsgesprekken. In de huidige versie kunnen gebruikers hun scherm delen zonder plugin. Verder kunnen ze groepsgesprekken voeren met externe gebruikers en vergaderverzoeken versturen via WhatsApp, sms en zakelijke chat.

De volgende stap op de Meet-roadmap is de integratie met Kopano WebApp en de ontwikkeling van notificaties voor gemiste gesprekken en een automatische aanwezigheidsstatus. Het team zal ook werken aan makkelijkere manieren om Meet te implementeren en te testen.

Omdat de app op de eigen servers kan draaien, voldoet het ook aan de eisen van ‘digitale soevereiniteit’, waarbij data-uitwisseling helemaal onder controle staat van de gebruiker. Meet is peer-to-peer en end-to-end versleuteld. Dit betekent dat een gesprek altijd direct plaatsvindt tussen de deelnemers in het gesprek, zonder tussenkomst van andere partijen. Op die manier kunnen die niet opzettelijk of onbedoeld meeluisteren. Een andere technologische keuze die is gemaakt om die digitale soevereiniteit te waarborgen, is het gebruik van web realtime communication (web-rtc). Dit opensourceprotocol stelt gebruikers onder meer in staat om Meet vanuit elke browser te gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-13T09:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.