Nederland is thuiswerkland

Gebruik thuiskantoor stabiliseert op 1,8 dagen per week

Het thuiskantoor-gebruik onder fulltime-werknemers in Nederland is na de pandemie gestabiliseerd op 1,8 dagen per week. Daarmee zit ons land boven het gemiddelde van anderhalve dag.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van het Duitse IFO instituut dat 27 landen vergeleek. In Europa moet Nederland alleen het Verenigd Koninkrijk laten voorgaan. In landen als Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Polen, Frankrijk is het minder gebruikelijk om thuis te werken. In Japan wordt gemiddeld slechts 1,1 dag per week vanuit huis gewerkt. In Zuid-Korea is dit maar een halve dag. Koploper is India met 2,6 dagen. Maar bij deze cijfers moet worden aangetekend dat in de meeste landen vooral thuiswerkers met een hogere opleiding werden ondervraagd. 

De onderzoekers constateren minder scepsis over thuiswerken. Meer dan de helft van de ondervraagde werknemers die tijdens de pandemie vanuit huis zijn gaan werken, zegt positief verrast te zijn over hun productiviteit thuis. Ze kregen thuis meer voor elkaar dan vooraf was aangenomen. Slechts dertien procent presteerde minder dan voorzien. Bij bijna een derde waren de prestaties ongeveer volgens de verwachtingen. 

Verband

Verder blijkt dat werkgevers na de pandemie meer thuiswerkdagen aanbieden naarmate werknemers hun productiviteit positiever beoordelen. In alle 27 landen uit het onderzoek viel dit verband waar te nemen. Conclusie is dat grootschalige experimenten met het werken vanuit huis veel weerstand heeft weggenomen. Een andere uitkomst van de studie is dat in  landen waar tijdens de pandemie sprake was van harde lockdowns, werkgevers meer thuiswerkdagen inplannen. 

Werknemers willen graag twee tot drie dagen per week thuiswerken. De waardering daarvoor komt overeen met gemiddeld vijf procent van het salaris. Vrouwen, echtparen met kinderen en forensen zitten hier nog boven. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-20T09:42:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.