'Keten houdt invoering RFID vaak tegen'

Dit artikel delen:

Nu de technologie achter radio frequency identification chips volwassen is, zorgen de verschillende belangen binnen de transport- en logistiekketen er voor dat de slimme chips vaak niet optimaal worden benut.

Grootschalige invoering van rfid loopt spaak omdat de toepassing vaak niet door de hele keten heen plaatsvindt. Rfid, ofwel radio frequency identification, is een technologie om op afstand informatie op te slaan en uit te lezen. Sinds lange tijd gebruikt de transportsector de technologie bij het volgen en identificeren van individuele goederen.

"Het is ons een beetje tegengevallen dat de invoering van rfid-technologie wordt afgeremd doordat niet alle schakels in de transportketen het gebruiken", vertelt Bart Schermer. Hij is voorzitter van het RFID Platform Nederland en een warm pleitbezorger van de technologie. "Het meeste voordeel van rfid is te behalen aan het eind van de keten, bijvoorbeeld bij de supermarkt. Zo krijgen ze daar door de slimme chips op een gemakkelijke manier realtime inzicht in de winkelvoorraden. Datamapping wordt mogelijk zonder daarvoor te hoeven scannen."

Barcodes en business case

De problemen doen zich volgens Schermer vooral voor aan het begin van de transportketen. "Daar, bij de Sara Lee's enzovoorts, is vaak minder voordeel te behalen. Die hebben meestal al een goedgeïntegreerd systeem van barcodes. De business case om over te stappen van die barcodes op rfid is niet zo sterk. Het gebruik van barcodes is vooral heel goedkoop, terwijl de voordelen van rfid, zoals het realtime en goedkoop inzichtelijk maken van voorraden, vaak niet snel zichtbaar zijn in de business case." Deze verschillende belangen in de transportketen en de bijbehorende kostenverplaatsing zouden het grootschalig gebruik van de slimme chips nu tegenhouden.

De techniek achter rfid is volgens Schermer in ieder geval geen belemmering meer. "De technologie op zich begint volwassen te worden." Eind 2006 is er een standaardisatie afgesproken en het afgelopen jaar is hard gewerkt om de standaard op grote schaal in nieuwe chips te gebruiken. "Mede daardoor zijn de ‘read rates', de mate van uitleesbaarheid van de informatie die op de rfid-chips staat, tegenwoordig hoger dan 99 procent. In 2005 en 2006 werd de technologie voornamelijk gebruikt voor maatwerk en hobby", aldus Schermer.

Mensgebonden

De technologie zal volgens hem steeds vaker ook buiten de logistiek worden ingezet. Het gaat dan om mensgebonden producten zoals ticketing, identificatie en toepassingen van near field communication (nfc) zoals betalen met de mobiele telefoon.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-10T10:15:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.