Qurius heeft ambitieuze groeiplannen

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Qurius in Zaltbommel heeft ambitieuze plannen. Het bedrijf, gespecialiseerd in zakelijke software op basis van Microsoft Dynamics, wil in 2010 een omzet boeken tussen 250 en 300 miljoen euro. De winst (ebit) moet tegelijkertijd naar negen procent van de omzet. Om die groeispurt mogelijk te maken blijft Qurius zoeken naar geschikte overnamekandidaten.

Ict-dienstverlener Qurius wil in alle belangrijke landen van Europa de nummer 1-positie veroveren als aanbieder van zakelijke software op basis van Microsoft Dynamics. De onderneming zag het afgelopen jaar de omzet met 170 procent groeien tot 113 miljoen euro. Die groei kwam voort uit de overnames van Çedilla in Groot-Brittannië, Ibitec in Zweden en Wilhelm + Zeller en Cabus in Duitsland.

Voorlopig is Qurius nog niet uitgegeten. Het aantal logische overnamekandidaten is echter klein, constateert de raad van bestuur in het deze week verschenen jaarverslag (pdf-bestand). Het liefst zou Qurius groeien door het overnemen van branchegenoten die al actief zijn in meer dan twee Europese landen. Daarom richt het bedrijf zijn pijlen nu op lokale spelers in de verschillende landen met een omzet tussen twee en vijftien miljoen euro.

Cross selling

Extra groei wil het bedrijf halen uit het zogeheten cross selling, waarbij bestaande afnemers worden benaderd voor het kopen van de overige producten. In Nederland heeft het bedrijf een vijftal volwassen bedrijfsonderdelen (Advanced Solutions, Business Solutions, Infrastructure Solutions, Managed Services en Learning Solutions) die alle een voldoende omvang hebben bereikt. In België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië ziet het bedrijf nog ruimte voor het uitbouwen van de activiteiten op deze vijf terreinen.

Ook zal Qurius zich richten op wat grotere klanten. Waar het nu vooral ondernemingen in het middensegment bedient, met een werknemertal tussen 50 en 500 medewerkers, wil het nu ook bedrijven met een omvang tussen 500 en 5000 werknemers als klant binnenhalen. Die ambitie loopt overigens gelijk aan die van de belangrijke partner Microsoft, die met het Dynamics ook wil opschuiven richting deze groep ondernemingen.

Back office

De groeispurt die het bedrijf het afgelopen jaar heeft gemaakt is wel gegaan ten koste van de winstgevendheid van het bedrijf. Terwijl de omzet groeide, daalde de winst. Die trend wil het management dit jaar keren, vooral door het verhogen van de efficiëntie in het back office. Het standaardiseren van processen tussen de verschillende landendochters en het uitwisselen van kennis moet de winstmarge weer omhoog brengen.

Om de klanten van de op maat gesneden Advanced Solutions goedkoper te kunnen bedienen wil Qurius in 2008 een near shore-ontwikkelcentrum opzetten in Tsjechië. Qurius liet vorig jaar al doorschemeren het Tsjechische bedrijf CDL over te willen nemen. Die overname ketste af op onenigheid over commerciële afspraken.

En, wat levert het de top op?
Qurius-topman Fred Hermans verdiende, zo blijkt uit het jaarverslag, in 2007 in totaal 264.000 euro. Zijn collega Tom Stolk, ceo van Watermark tot Qurius dit bedrijf overnam, kreeg 249.000 euro mee naar huis. Frank van der Woude, eveneens afkomstig van Watermark, ontving 259.000 euro. De drie leden van de raad van bestuur hebben respectievelijk 0,7, 1 en 1 procent van de aandelen van de onderneming in handen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-07T06:01:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.