Noord-Holland verliest tonnen door SAP

Dit artikel delen:

De provincie Noord-Holland verliest tonnen aan overheidsgeld door een mislukte SAP-implementatie. De provincie trekt de stekker uit de ontwikkeling van een boekhoudmodule voor subsidies. De leverancier kan een schadeclaim verwachten.

De provincie Noord-Holland zou enkele tonnen overheidseuro's hebben verspild door een mislukte SAP-implementatie. Het gaat om de ontwikkeling van een SAP-module voor de boekhouding van subsidies. Die module werd speciaal voor de provincie ontwikkeld maar de kosten zouden onvoldoende in verhouding staan met de opbrengsten. Daarom besloot Commissaris van de Koningin Harry Borghouts de stekker uit het SAP-project te trekken.

'In strijd met ict-beleid'

Volgens VVD-Statenlid Ariëtta Humalda was er anderhalf jaar geleden al kritiek op het project. De ontwikkeling van een compleet nieuwe SAP-module zou in strijd zijn met het ict-beleid van de provincie. Noord-Holland zou geen voorloper willen zijn in automatisering omdat er grotere financiële risico's aan maatwerkapplicaties kleven. Dat vertelde ze in een interview aan RTV Noord-Holland.

Borghouts wordt nu verweten dat hij de leden van de raad van Staten te laat inlichtte over problemen met het project. Maar de commissaris wuift die kritiek weg. Hij meldt aan de regionale omroep dat het ambtelijk apparaat tot ongeveer half oktober 2008 vertrouwde op een geslaagde afloop van de SAP-implementatie.

Pas halverwege oktober zou hij zijn ingelicht dat het project uit de klauwen liep. Borhouts tegen RTV Noord-Holland: "De vraag is, had de organisatie niet eerder kunnen voelen dat het niet helemaal goed ging. Dat is niet gebeurd , integendeel."

Schadevergoeding

Volgens Borghouts gaat de provincie proberen om bij de leverancier een deel van de kosten terug te krijgen via een schadevergoeding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De leverancier kan een schadevergoeding verwachten."

verderop staat gelukkig:

"Volgens Borghouts gaat de provincie proberen om bij de leverancier een deel van de kosten terug te krijgen via een schadevergoeding."

oh, ik dacht al.

Nog een mislukte SAP implementatie.
De grote vraag natuurlijk : ligt het aan sap als erp pakket of aan de kwaliteit van de consultants.

Of ligt het aan de provincie noord-holland....

SAP is een ERP pakket en geen boekhoudpakket. De keuze voor SAP was vanaf begin af aan al fout...
Ambtenaren zijn geen ICTers, laat staan dat ze kunnen beoordelen of de implementatie goed verloopt.

Beginnersfout, maar what's new bij de overheid??
Stelregel bij overheden zou moeten zijn: begroot een project, tel daar 50 % bij op voor de werkelijke kosten en de werkelijke benodigde tijd, en dan kom je een klein beetje in de buurt van wat het achteraf zal bijken te zijn.

Wie is de leverancier?

Project Management......

Wie nu nog SAP inhuurt voor een implementatie...

De vraag is even wie de implementatie-partner voor de provincie was. Overigens is dit wel bijzonder eenzijdige berichtgeving, tegen het roddelen aan.
@Jan: volgens mijn informatie kun je uitstekend een financiele administratie voeren in SAP.
Ik sluit mij aan bij de opmerkingen van Kevin over de kwaliteit van het geschrevene.. dit komt wel erg over als haastig genoteerde geruchten en emotie. Van computable verwacht ik een ander niveau.

Zo zien we maar weer, consultants met een hour rate vanaf EUR 200 zijn geen garantie op succes.

Het is steeds weer hetzelfde. Of mogen we ook eens berichtgeving horen van geslaagde implementaties?

De implementatoren (of beter gezegd: de niet-implementatoren) zijn per definitie fout. Je kunt het de klant niet aanrekenen dat zo een project fout gaat. Zo'n implementatie is immers onbekend terrein voor de klant (zeker als we over overheden spreken). De enigen die er een succes van kunnen maken zijn de implementatoren, ofwel het ontwikkelproject. Als die zien aankomen dat het geen succes wordt, dan moeten ze het project teruggeven. Dat is vrijwel altijd in een zeer vroeg stadium duidelijk, zodat de schade nog zeer te beperken valt.
Verder: als er niet wordt geleverd, dan betaal je toch gewoon niet? Als jouw auto niet wordt geleverd, betaal je dan toch, omdat de dealer zo z'n best schijnt te hebben gedaan? Als de klanten consequent niet zouden betalen als er niet wordt geleverd, dan was het probleem met al die mislukte projecten al lang opgelost.

"De provincie Noord-Holland verliest tonnen aan overheidsgeld door een mislukte SAP-implementatie."

Als burger, belastingbetaler, inwoner en werkzaam binnen de provinciegrenzen van Noord-Holland krijg ik hier de kriebels van. Eerst miljoenen zien verdampen in de geisers van IJsland en nu weer tonnen in een IT project.

Niet dat het een met het ander te maken heeft, maar de combinatie 'provincie Noord-Holland' en 'incompetent' dringt zich aan mij op...

Moeten ze maar met gevestigde namen in zee gaan...en niet voor een 'dubbeltje' op de eerste rij willen zitten.

Overheidsdienaren hebben meestal onvoldoende kennis van zaken. Bovendien zijn zij over het algemeen niet kostenbewust. Ambtenaren zijn over het algemeen meer met hun arbeidsvoorwaarden bezig dan met de "business" waar zij voor zijn ingehuurd. Zo wordt er bij overheidsorganisaties onnodig veel geld verknoeid. Jammer doch helaas de realiteit. En al die dure consultants lachen zich rot!


Zou dit gewoon een "coverup-smoes" voor die miljoenen die ze nog van IceSave tegoed hebben?

@H. Kok.
Overheid en "verstand van ict" zijn net water en vuur...
Jammer genoeg zijn het niet de enigste zaken waar ze geen verstand van hebben en toch wel uitvoeren ten bate van jou en mijn belastingcenten :-(

"Noord-Holland zou geen voorloper willen zijn in automatisering omdat er grotere financi?le risico's aan maatwerkapplicaties kleven"
Ja zeker... als er in je eigen organisatie geen ict tegenwicht is dat tijdig kan beoordelen of een project nog lekker loopt. Als je jezelf totaal afhankelijk opstelt van externe expertize.

"Borghouts wordt nu verweten dat hij de leden van de raad van Staten te laat inlichtte over problemen met het project."
Alsof het tijdig inlichten de oorzaak is van de mislukking..

"Pas halverwege oktober zou hij zijn ingelicht dat het project uit de klauwen liep"
Mooie bestuurlijke volzin die je ook kunt lezen als ...
"Ik heb mijn eigen verantwoordelijheid totaal afgeschoven op een ander, zelf geen intitatief
ontplooid en nu zit ik op de blaren."

Ik ben heel benieuwd of en hoe die schade afwikkeling gaat lopen. Leuk (juridisch) proefballonnetje voor komende overheids-ict projecten en de leveranciers die eraan gaan beginnen.


Is de provincie noord holland nog niet failliet. Eerst de 200 miljoen in ijsland en nu deze SAP problemen. Zielig voor de belasting betaler, want die mogen voor dit wanbeleid opdraaien.

Wat een slecht artikel. Volgens mij vindt de redactie van Computable dat SAP te weinig advertenties afneemt en plaatsen ze dit artikel met deze kop om SAP te treiteren. Alsof een softwareleverancier schuldig is aan het falen van projecten.

Laten we eens beginnen over die ambtenaren die dan nodig zijn voor een software implementatie. Werktijden beginnen om rond 10:00 en eindigen om 15:00 en nog eens niet te spreken over koffie-breaks en luchpauze. Dan mag mij wie dan ook vertellen hoe een implementatie van de grond krijgt. En het is van zelf sprekend dat elke IT bedrijf altijd schuldig is aan een mislukte implementatie...
Voordat je wijst naar een ander, wijs eerst eens naar je zelf!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-03T11:12:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.