Zwaar verlies Qurius bij stijgende omzet

Dit artikel delen:

Qurius noteert over het boekjaar 2008 een nettoverlies van 22,5 miljoen euro. De softwaredienstverlener moest negentien miljoen euro aan goodwill afschrijven en een reorganisatielast van 1,43 miljoen euro opnemen. Wel zag de leverancier van Microsoft-bedrijfssoftware de omzet toenemen met een kwart tot 143,9 miljoen euro.

Het beursgenoteerde Qurius (1074 werknemers) boekte in 2007 nog een nettowinst van 2,9 miljoen euro, maar noteert voor 2008 dikke rode cijfers: 22,5 miljoen euro. Een eenmalige reorganisatielast van 1,43 miljoen euro en een afschrijving van negentien miljoen euro op de waarde van een aantal overgenomen bedrijven in de afgelopen paar jaar liet de softwaredienstverlener met dit zware verlies achter. Qurius voerde reorganisaties uit op zijn hoofdkantoor en in vestigingen in Duitsland, Spanje en Zweden.

Een lichtpunt voor de leverancier van Microsoft-bedrijfssoftware was de stijgende omzet in 2008. Die kwam met een stijging van 25,4 procent ten opzichte van boekjaar 2007 uit op 143,9 miljoen euro. Die toename zat 'm vooral in de sterke groei van onderhoud en diensten: van 86,7 miljoen euro in 2007 naar 113,8 miljoen euro in 2008. De licentieomzet daalde daarentegen met 4,4 procent van 19,7 miljoen (2007) naar 18,8 miljoen euro.

Aarzelingen

In het vierde kwartaal zag Qurius een kleine omzetstijging van 3,9 procent (van 36,3 miljoen in het vierde kwartaal van 2007 naar 37,7 miljoen euro). Het bedrijf zag bij klanten een toenemende aarzeling om te investeren in de aankoop van software. Daardoor kwam de licentieomzet lager uit dan verwacht. Wel stelt de bedrijfssoftwarespecialist dat de spreiding in de markt, zowel geografisch als qua sectoren, een matigend effect heeft gehad op de terugloop van de vraag.

Het bedrijf had door de economische crisis minder inkomsten dan begroot. De nettoschuldpositie op 31 december 2008 bedroeg 17,9 miljoen euro. Qurius overschrijdt hierdoor de financiële afspraken van huisbankier NIBC. Het bedrijf onderhandelt nu over nieuwe voorwaarden voor kredieten.

Turbulentie

Topman Fred Hermans verwacht een turbulent 2009, maar ziet nog wel vraag naar bedrijfssoftware, gebaseerd op de Microsoft Dynamics-suite. "In de huidige economische neergang, zullen bedrijven it-oplossingen zoeken die helpen hun efficiëntie te verbeteren, waardoor ze kosten kunnen besparen. Dit is exact wat Qurius zijn klanten biedt."  

Verder stelt hij dat ondanks het nettoverlies over 2008, de basis van de Qurius-activiteiten "cash positief" is. "Het nettoresultaat heeft geleden onder de afschrijvingen op overgenomen bedrijven en eenmalige reorganisatiekosten. We menen dat we in Spanje en Duitsland de juiste acties hebben genomen en dat we zo in deze landen een sterkere basis voor de toekomst hebben gelegd."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-12T10:22:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.