'Verkeersveiligheid niet in gevaar door ICT CBR'

Dit artikel delen:

De ict-problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) brengen de verkeersveiligheid niet in gevaar. Dat concludeert adviesbureau Ernst & Young na onderzoek. De ondernemingsraad (OR) van de organisatie trok eerder dit jaar aan de bel. Door falende automatisering bleef de dienstverlening van het CBR in gebreken. Volgens het adviesbureau zijn vier van de vijf aangekaarte problemen door de OR ongegrond.

Ernst & Young erkent dat er bij meer dan vijfhonderd verkeersovertredingen de vorderingsprocedure is stopgezet. Dit kan tot gevolgen hebben dat ernstig alcoholmisbruik in het verkeer ongestraft bleef. De OR schreef eerder in de brief aan het CBR dat het zou gaan om duizend dossiers. De andere vier problemen die de raad aankaartte, onder meer het niet tijdig uitgeven van geschiktheidverklaringen of het afgeven van verkeerde rijbewijscategorieën of geschiktheidtermijnen, acht het adviesbureau ongegrond.

Grote ICT-problemen

In de brief eerder dit jaar schreef de OR dat de organisatie kampt met grote ict-problemen. Het gaat om de medische informatiesystemen, een systeem voor examenreserveringen, capaciteitsplanning en communicatie met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Deze systemen zouden slecht integreren met hr-software van Oracle en Move en Top, een webapplicatie die rijscholen gebruiken. Volgens de raad heeft het CBR door problemen met de automatisering de grip verloren op de verwerking van de uitkomsten van medische keuringen en rijbewijzen.

Het adviesbureau schrijft in het rapport niets over de problemen met de ict-systemen, maar heeft vooral onderzocht of de verkeersveiligheid in het gedrang komt. De OR schrijft in een reactie dat het liever had gezien dat het functioneren van de automatisering was onderzocht. 'Door in het onderzoek de gevolgen voor de verkeersveiligheid centraal te stellen, wordt ten onrechte afbreuk gedaan aan de inhoudelijke constateringen van de OR', schrijft de raad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-02T14:30:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.