Slimmer werken via online spel

Het Nederlands centrum voor sociale innovatie (NCSI) heeft een brainstormspel ontwikkeld om innovatie op de werkvloer te bevorderen. In teams van vier tot acht personen kunnen collega’s van verschillende afdelingen via Teambrain ideeën ontwikkelen om slimmer te werken. Het spel is volgens het NCSI ook geschikt om draagvlak te creëren voor implementaties van nieuwe ict-systemen. De gevonden oplossingen worden via het spel getoetst op kwaliteit en haalbaarheid.

‘Sociale innovatie is van belang om de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten', zegt Betty van der Roest, projectleider bij  het NCSI, dat vernieuwing van de arbeidssituatie stimuleert. Dat slimmer werken loont, blijkt uit het onderzoek ‘slimmer werken' dat onderzoeksbureau EIM in opdracht van het Innovatieplatform heeft gedaan en deze maand is gepubliceerd. Bedrijven die investeren in slimmer werken presteren beter dan bedrijven die dit niet doen. Het onderzoek definieert ‘slimmer werken' als sociale innovatie in de enge zin. Daarbij valt te denken aan veranderingen in de bedrijfsorganisatie, werk- en taakverdeling en arbeidstijden.

Veranderingsprocessen

Uit het onderzoek blijkt verder dat innovatie op het gebied van ict vaak een trigger vormt om ook slimmer te gaan werken.  Sociale innovatie komt namelijk in 80 tot 90 procent van de gevallen voor in combinatie met technologische innovaties. Van der Roest: ‘Teambrain zorgt ervoor dat medewerkers betrokken zijn bij  veranderingsprocessen. Dat is van groot belang om draagvlak voor een project te creëren , de kans van slagen wordt daarmee veel groter. ‘

Het spel Teambrain leidt een team door het hele proces van het ontwikkelen van ideeën tot het bepalen van het beste concept. De winnende oplossing kan vervolgens meedoen aan de landelijke Teambrain-wedstrijd, die het NCSI heeft uitgeschreven. Concepten moeten hiervoor op de website worden geplaatst in de vorm van een verhaal, tekening of presentatie. Bezoekers kunnen vervolgens stemmen. De hoofdprijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro. Het spel Teambrain is gratis te downloaden via http://www.teambrain.nl/.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-22T16:23:00.000Z Kim de Vries