Ymere: SAP-traject verloopt volgens plan

De invoering van een SAP-systeem bij woningcorporatie Ymere verloopt volgens ict-directeur Arjan van Dijk volgens plan. De software die door dienstverlener Ctac wordt ontwikkeld moet in juli 2010 geïmplementeerd zijn. Eerder stelde SG Automatisering, leverancier van het erp-pakket dat de woningcorporatie nu gebruikt, dat het SAP-traject vertraagd is. Volgens Van Dijk van Ymere is die conclusie gebaseerd op een misverstand.

Ymere vervangt zijn tien jaar oude erp-systeem van woningbouwautomatiseerder SG Automatisering door software van SAP. Het contract met de Emmense leverancier liep aanvankelijk in februari 2010 af. Maar de geplande oplevering van het nieuwe SAP-systeem verschoof van december 2009 naar juli 2010. De woningcorporatie besloot om de SAP-opdracht te gunnen aan dienstverlener Ctac terwijl er aanvankelijk vergaande plannen waren om met Capgemini in zee te gaan. Daardoor moet het SG-systeem tot augustus 2010 operationeel blijven en werd de overeenkomst met SG verlengd.

De woningcorporatie stelde in de zomer van 2009 voor om de overeenkomst met SG met nog eens een half jaar te verlengen. Daaruit concludeert SG Automatisering-directeur Jeroen Kuiper dat de invoering van het nieuwe SAP-systeem bij Ymere opnieuw vertraagd is.

‘Dat is onzin', zegt Arjan van Dijk. Volgens de ict-directeur van Ymere is het contract met SG Automatisering  verlengd omdat de accountant voor de controle van de halfjaarcijfers toegang moet hebben tot gegevens uit dat systeem. Ook wil de woningcorporatie zelf inzage hebben in de historische gegevens. ‘Het heeft niets te maken met het uitlopen het SAP-traject. SG heeft helemaal geen zicht op wat hier gebeurt en roept maar wat.' Volgens Van Dijk baalt Kuiper ervan dat hij een nieuw meerjarig contract met Ymere is misgelopen en probeert de directeur van SG Automatisering om het SAP-project bij Ymere in een kwaad daglicht te stellen.

Niet op rolletjes

Kuiper van SG automatisering zegt dat voor boekenonderzoek geen verlenging van de licentie voor volledig gebruik van de erp-suite nodig is. ‘Dat kan ook via een licentie waarbij het systeem alleen voor inzage wordt gebruikt.' Ymere lijkt daarvan niet op de hoogte te zijn. Ict-manager Van Dijk: ‘Wij hebben aan SG gevraagd of er een overeenkomst mogelijk is waarbij gegevens beschikbaar zijn voor boekenonderzoek. Daar hebben we nooit een antwoord op gekregen. Daardoor hebben we voorgesteld om het contract met nog een keer een half jaar te verlengen.'

SG Automatisering blijft erbij dat het SAP-project naar hun inzicht niet op rolletjes loopt. ‘Wij krijgen signalen van mensen bij Ymere dat de implementatie moeizaam gaat. Bovendien zou het SAP-systeem aanvankelijk in december 2009 geïmplementeerd zijn. Dan is het project gewoon vertraagd.' Van Dijk vindt dat onzin. ‘Het is al langer bekend dat de afronding van de implementatie is verplaatst naar juli 2010. Bovendien komt SG Automatisering hier niet over de vloer en kan dus niet weten hoe het project ervoor staat.'

De door Ctac ontwikkelde SAP-software moet in februari 2010 klaar zijn. Daarna volgen tests voor gebruikersacceptatie en systeemintegratie. Na goedkeuring van het management van Ymere vindt de overdracht van gegevens (conversie) plaats en worden vierhonderd personeelsleden van de woningcorporatie opgeleid voor het gebruik van het nieuwe systeem. Uiteindelijk moet het SAP-systeem in juli 2010 operationeel zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vroeg of laat moet men met de billen bloot: het zal blijken dat het een erg dure en foute beslissing is geweest om voor SAP te kiezen.
Maar dat is niet erg, het rijk en de huurders lappen wel bij!

@Kok,

Zeker in dienst bij SG automatisering.

De frustraties bij SG zijn bijna aandoenlijk...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-09T09:48:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.