Informatiesystemen voor huisartsen en ziekenhuizen niet gekwalificeerd

VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD

Dit artikel delen:

Bijna tweederde van de huisartsinformatiesystemen en ruim éénderde van de ziekenhuisinformatiesystemen voldoen niet aan de kwalificatie-eisen voor aansluiting op het Landelijk schakelpunt (Lsp). Dat blijkt uit een rapportage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWZ). Het ministerie turfde welke zorginformatiesystemen aan de eisen voldoen voor aansluiting op het Landelijk schakelpunt, de verbinding voor de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens, het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Minister Klink van VWS geeft in een voortgangsrapportage over het EPD een overzicht van het aantal zorginformatiesystemen dat gekwalificeerd is voor aansluiting op het Lsp, het aantal zorgsystemen dat gekwalificeerd wordt en systemen die nog niet gekwalificeerd zijn. In dat overzicht scoren vooral de huisartseninformatiesystemen en de ziekenhuisinformatiesystemen slecht.

Van de onderzochte huisartsinformatiesystemen is zestig procent niet gekwalificeerd, tien procent is bezig met de kwalificatie en dertig procent is klaar voor koppeling aan het Lsp. Daarbij moet worden aangetekend dat de leveranciers van de onderzochte systemen een gezamenlijk marktaandeel hebben van veertig procent. Dat betekent dat het onduidelijk is of de overige aanbieders van informatiesystemen voldoen aan de kwaliteitseisen. Die groep is niet onderzocht.

Van de onderzochte informatiesystemen in ziekenhuizen is 35 procent niet gekwalificeerd. 65 procent voldoet aan de eisen voor aansluiting op het Lsp. Toen het onderzoek eind september 2009 werd uitgevoerd, liep er geen kwalificatietraject van een ziekenhuisinformatiesysteem. De leveranciers van de onderzochte ziekenhuisinformatiesystemen hadden een gezamenlijk marktaandeel van 65 procent.

Kwalificatie

kwalificatie Lsp

Bron: Ministerie VWS

De informatiesystemen voor huisartsenposten en apotheekinformatiesystemen laten een heel ander beeld zien. Nagenoeg alle informatiesystemen voor apotheken voldoen aan de kwalificatie-eisen (49 procent) of zijn bezig met kwalificatie (49 procent). De leveranciers van de onderzochte apotheekinformatiesystemen hebben een gezamenlijk marktaandeel van honderd procent.

Informatiesystemen voor huisartsenposten hebben van alle onderzochte zorginformatiesystemen het hoogste percentage gekwalificeerde systemen. Zeventig procent van de systemen voldoet aan de eisen voor aansluiting op het Lsp. Twintig procent is bezig met kwalificatie. Tien procent is nog niet gekwalificeerd.

6416 aansluitingen

De kwalificatie van het de zorginformatiesysteem is één van de voorwaarden om te mogen aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (Lsp). Daarnaast gelden beveiligingseisen voor de infrastructuur. Bovendien krijgt alleen personeel dat een behandelrelatie heeft met de patiënt toegang tot gegevens. Die toegang is fysiek beveiligd met een zogenoemde UZI-pas.

In 2010 moeten huisartsen, ziekenhuizen en apotheken via het landelijk schakelpunt medicatiegegevens, informatie over allergieën en overgevoeligheden en waarneemgegevens van de huisarts uitwisselen. Het totaalaantal aan te sluiten zorgaanbieders is 6416. Dat zijn 4321 huisartsenpraktijken, 52 huisartsendienststructuren, 1948 apotheken en 95 ziekenhuizen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD

Klink stelt verwachting EPD opnieuw bij

VWS stemt in met gebruik regionale EPD’s

EPD blijft moeilijke klus voor ziekenhuizen

Invoering EPD ligt enorm achter op schema

Artsen: Invoering EPD in 2010 is niet haalbaar

Nederlandse zorg niet klaar voor EPD

Invoering EPD loopt vertraging op

Pharmapartners: EPD moet aangepast worden

Klink: Onveilige systemen vertragen EPD

Systemen zijn ongeschikt voor ambulante zorg

Privacy First eist stop van doorstart EPD

Eerste Kamer zet streep door EPD

Minister stelt EPD-debat uit na vragen Senaat

Risicoanalyse: SMS-authenticatie EPD is onveilig

Aansluiting op EPD is voorlopig niet verplicht

Senaat schort invoering van EPD op

EPD stuit op verzet in Eerste Kamer

ICT blijft probleemkind in de zorg

UvA en VWS steggelen over beveiliging EPD

VWS: kritiek op EPD is ongegrond

Studie legt lekken in beveiliging EPD bloot

Nictiz zoekt nieuwe beheerder voor LSP

Zorg besteedt 1,7 miljard euro aan ICT

VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-17T11:41:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.