Overheid opent centraal loket voor e-factuur

Dit artikel delen:

De rijksoverheid opent een centaal loket waar bedrijven hun elektronische facturen kunnen indienen. Ondernemers die zaken doen met de rijksoverheid kunnen via een centrale mailbox hun e-facturen indienen. Vervolgens worden de rekeningen doorgestuurd naar de juiste overheidsinstelling. Dat heeft staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken bekendgemaakt. Volgens de staatssecretaris sluit in januari 2010 het UWV-werkbedrijf zich als eerste aan op deze zogenoemde E-factuurpoort.

Het centrale meldpunt moet de elektronische afhandeling van zakendoen met de overheid gemakkelijker maken en de administratieve lasten verlagen. 

Overheden die volgen zijn: het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken, de gemeente Zoetermeer, voorlichtingscentrum RIVM en de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

De overheid heeft het streven om in 2010 tien procent van de facturen elektronisch af te handelen. In 2014 moet 80 procent van de rekeningen die aan de overheid worden gestuurd elektronisch worden afgehandeld.

Keurmerk

Op 7 april 2009 tekenden drie staatssecretarissen en afgevaardigden van het Nederlandse bedrijfsleven een convenant waarin staat dat de overheid in 2010 één miljoen van alle binnenkomende facturen elektronisch wil ontvangen en verwerken. Dat is 10 procent van het totaal aantal facturen dat jaarlijks binnenkomt.

Het aantal online e-factureringsbedrijven in Nederland neemt toe. In september 2009 telde Nederland ongeveer 65 bedrijven die zich met elektronisch factureren bezighouden. Platform Elfa (ELektronisch FActureren) werkt aan een keurmerk voor e-factureringsbedrijven om de kwaliteit en continuïteit te waarborgen. Volgens planning krijgen de eerste bedrijven begin 2010 een keurmerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En nu netjes op tijd betalen. ;)

Momenteel kunnen onze klanten de factuur in pdf downloaden. We willen ook wel de factuur elektronisch maken, zodat de klanten kunnen inlezen in hun boekhoudpakket. maar:
1. De gegevens wat we precies moeten doen zijn lastig te vinden. Waar staat de taxanomie en xbrl file? Geef eens een voorbeeldje van een simpele factuur in xml.
2. Daardoor zijn er weinig boekhoudpakketten die een elektronische factuur kunnen inlezen.
Ik wil wel wat doen maar moet eigenlijk rustig afwachten.

Laat de overheid dan eerst eens verstand krijgen van ict.
Dan weten ze zelf wat ze ermee kunnen, die elektrische rekeningen innen.

Bijv. Automatische
- btw verrekening
- inkomsnten aangifte
via de belastingdienst.
Zou me een hoop werk schelen als ondernemer.

Of is dit slechts facade, een overheidstruckje om het de Amerikanen nog meer inzicht te geven in ons Nederlandse prive betalings verkeer?
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/252169/EU-geeft-Amerika-toegang-tot-bankgegevens-inwoners.htm

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-07T10:32:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.