Garansys koppelt systemen Zeeuwse havens

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Garansys heeft een koppeling ontwikkeld tussen het havenmanagementsysteem Port Access en de financiële administratie Exact Financials 3.5 van de havens in Terneuzen en Vlissingen. Opdrachtgever havenbedrijf Zeeland Seaports wil door een nieuw facturatiesysteem sneller en eenvoudiger havengelden innen. De overeenkomst heeft een waarde van ongeveer vijf ton in euro's en een looptijd van drie jaar.

Het contract omvat de ontwikkeling, levering en het beheer van de koppeling en de toevoeging van rapportagemogelijkheden. Het Zeeuwse havenbedrijf gebruikte een verouderde koppeling op basis van databasesoftware van Fox Pro. Het nieuwe systeem is gebaseerd op een Microsoft-platform. Stamgegevens uit het havenmanagentsysteem worden via een webapplicatie geladen. In de koppeling vinden berekeningen plaats en de uitkomsten worden doorgestuurd naar het Exact-systeem voor de financiële administratie. De koppeling moet ervoor zorgen dat de financiële administratie gevoed wordt met de juiste opbrengsten.

De heffing van havengelden is een ingewikkeld proces dat afhangt van veel variabelen. Projectleider en financieel manager bij het havenbedrijf Hans Baljeu legt uit dat het samenstellen van de factuur complex is doordat de variëteit in berekeningen groot is. 'Kosten zijn afhankelijk van zaken als ligtijden, lading en de ligplaats van schepen. Sommige schepen hebben havengeldplicht anderen zijn havengeldvrij en soms gelden kortingen voor vervoer van bepaalde grondstoffen. Daardoor wordt de variëteit in berekeningen groot.' Baljeu is te spreken over een rapportagemodule die het management van het havenbedrijf voorziet van statistische gegevens. 'Door die analyse kan per ligplaats de omzet worden berekend.'

Derde haven

De klus bij de Zeeuwse havens werd in ongeveer negen maanden tijd door vier man personeel van de ict-dienstverlener geklaard. Bij Garansys, de eind 2009 gestarte dochteronderneming van de Caesar Groep, werken vijftig mensen. Dit bedrijf garandeert dat de ict-projecten die het uitvoert op tijd en binnen budget worden opgeleverd, op straffe van een boete.

Port Access is een standaardpakket voor havenmanagement. De software is ontwikkeld door het Canadese bedrijf Klein Systems en wordt in Nederland gedistribueerd door de Apeldoornse leverancier van navigatiesystemen voor luchtverkeer en scheepvaart Hitt.

De havens van Vlissingen-Oost en Terneuzen vormen samen Zeeland Seaports en zijn op basis van overslag de derde haven van Nederland na Rotterdam en Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-28T12:02:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.