Europa krijgt klacht over machtsmisbruik SAP

Dit artikel delen:
Europese aanbesteding Europa vlaggen

De Europese Commissie heeft een klacht ontvangen over machtsmisbruik van softwareleverancier SAP. Het Amerikaanse softwarebedrijf Versata, voorheen Trilogy, beschuldigt de softwarereus van het bewust achterhouden van informatie over interoperabiliteit, het klonen van een pakket voor prijsstelling van producten en het illegaal bundelen van dat pakket aan de de erp-software van SAP. Het bedrijf ziet een overeenkomst met de antitrustzaak tegen Microsoft.

Volgens Versata misbruikt SAP zijn dominante marktpositie om kleinere concurrenten de loef af te steken. De klacht gaat om het softwareprogramma Pricer van de leverancier uit Texas. Die software wordt gebruikt bij het vaststellen van de prijzen van producten. De programmatuur draait bovenop een erp-systeem.

Bedrijfsadvocaat Thomas Vinje heeft drie klachten geformuleerd. Volgens de advocaat weigert SAP om informatie te verstrekken die belangrijk is voor interoperabiliteit met aanvullende software van andere leveranciers. SAP zou het pakket voor prijsstelling van Versata (Pricer) hebben gekloond door die software zonder meerprijs te bundelen aan het erp-pakket zou SAP oneerlijke concurrentie bedrijven.

De advocaat: 'Aanvankelijk werkte onze software prima samen met de erp-paketten van SAP. Klanten gebruikte die software als aanvulling op hun erp-pakket.' Volgens de advocaat wijzigde SAP eind jaren negentig bewust een aantal interfaces in het erp-pakket om de interoperabiliteit met andere software te verminderen. Daarna zou de softwarereus in de markt hebben verkondigd dat de software van Versata niet meer goed samenwerkte met SAP. Het Amerikaanse softwarehuis zegt bewijsstukken in handen te hebben waarin een leidinggevende van de Duitse softwaregigant aangeeft dat die leverancier inkomsten misloopt door het softwarepakket Pricer.

Antitrustzaak Microsoft

Versata won eerder een rechtzaak tegen SAP bij de districts-rechtbank in de Texaanse stad Marshall. In die zaak heeft de Amerikaans leverancier een schadevergoeding van 139 miljoen dollar ontvangen voor gederfde inkomsten door patentmisbruik van SAP.

De leverancier uit Texas ziet een overeenkomst met een zaak waarin Microsoft een boete van 1,6 miljard euro is opgelegd omdat het gebruikers van besturingssysteem Windows niet in staat stelde gebruik te maken van andere internetbrowsers dan Internet Explorer.

SAP is om een reactie gevraagd maar was nog niet in staat om te reageren

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-30T13:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.