Centric zoekt overname op corporatiemarkt

Directeur Henkens: Markt is te klein voor huidig aantal aanbieders

Dit artikel delen:

Centric kijkt nadrukkelijk naar de corporatiemarkt of het daar een concurrent kan overnemen. Dat zegt directielid Karim Henkens. Hij voorspelt dat er op termijn nog twee of drie grote aanbieders van woningbouwsystemen overblijven en daar wil Centric er één van zijn. Volgens Henkens zal op de corporatiemarkt dezelfde ontwikkeling te zien zijn als bij de markt voor de lokale overheid: ineens speelt volumegroei een doorslaggevende rol en komt er een overnamegolf.

De softwaremarkt voor woningcorporaties wordt gedomineerd door een achttal lokale aanbieders: NCCW, Centric, SG Automatisering, DSA Vision, Databalk, Itris, Ctac en Repab. Volgens Karim Henkens, directeur bij Centric, is de markt met vierhonderd woningbouwverenigingen als klantenkring te klein voor zoveel aanbieders. Zeker omdat er voortdurend investeringen nodig zijn in software en diensten.

Overnamegolf

Hij verwacht dan ook een consolidatieslag waarna nog twee of drie grote aanbieders overblijven. 'Wij willen daar straks bij zijn. Voor ons is de corporatiemarkt een belangrijk segment. Het is een weinig conjunctuurgevoelige sector met veel terugkerende omzet. Van de top tien corporaties bedienen wij er zes met ons primaire systeem.'

De directeur vertelt dat Centric onderzoekt of acquisities mogelijk zijn. 'Bij zo'n verticaal segment gaat het bij overnames vooral om het vergroten van het marktaandeel. Maar omdat de corporatiemarkt zo'n typische markt is, kijken wij ook naar de toegevoegde waarde die een overnamekandidaat kan bieden. De meeste softwareleveranciers hebben bijvoorbeeld, net als wij overigens, naast hun primaire systeem ook extra onderdelen voor bijvoorbeeld 'treasury management'.'

Momentum

Nu wordt al langer de verwachting uitgesproken dat een overnamegolf op de corporatiemarkt aanstaande is. Tot nu toe is die voorspelling niet uitgekomen. 'Maar', zegt Henkens, 'er hoeft maar even een momentum te ontstaan en de overnames volgen elkaar op.' Hij legt graag een parallel met de gemeentelijke automatiseringsmarkt. Daar zocht Centric in tussen 1992 en 1997 tevergeefs naar overnamekandidaten, maar nam het in de periode 1997-1998 in zes maanden tijd drie partijen over.

'Stom toeval', noemt hij het, 'maar als er eenmaal een bedrijf is overgenomen, kan het in zo'n sector snel gaan.' In zijn ogen is dat een economische wijsheid, waarbij volumegroei (schaalvergroting) uiteindelijk de doorslag geeft. Uiteindelijk zijn er op de gemeentemarkt nog slechts een paar aanbieders van primaire systemen overgebleven.

Typische markt

Volgens Henkens is de Nederlandse corporatiesector een unieke markt die je nergens anders tegenkomt. Dat zie je in de primaire bedrijfssoftware terug. 'Het lijkt dan wel te gaan om alleen een verhuuradministratie, maar daaronder zit een verkapt belastingsysteem met veel berekeningen.' Voor aanbieders geldt dat investeringen in innovatie voortdurend nodig zijn maar ook lonend moeten blijven. Dat kan alleen als de groep klanten groot genoeg is.

Centric is vier jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de opvolger voor het vooral met eigen technologie gebouwde pakket Wocas/X. Bij dit nieuwe systeem, Wocas4all, is meer gebruikgemaakt van standaardtechnologie (Microsoft-tooling). Ook is het product gereed gemaakt voor gebruik van webportals. 'Niet alleen corporaties zelf, maar ook belanghebbenden als huurders, aannemers of deurwaarders willen vandaag de dag online toegang krijgen tot een primair systeem om hun zaken te regelen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet vreemd natuurlijk als je wilt groeien. Centric staat immers niet bekend als een goed werkgever. En dat weten klanten ook, dus die brengen niet vanzelf hun volume naar Centric. Wil je dus meer marktaandeel krijgen, dan zal je wel een concurrent moeten overnemen. Dit is dan ook de enige manier waarop Centric weet te groeien.

@ThomasB: Wie beweerd dat Centric een echte werk-gever is?
"Een echt bedrijf" kan ik dit niet noemen, gefundeerd op eigen grondvesten, personeel en kennis. Als ik zou de berichten alhier lees, is dit slechts een "corporate shell" met veel overname en outsource honger.
Neem een bedrijf over, gooi de overbodige restanten eruit source de rest uit and move on to the next corporate victim.

Vier jaar geleden werd Wocas4all al een tijd in mijn organisatie gebruikt. De ontwikkeling is iets langer geleden gestart dan vier jaar terug.

Wocas4all bestaat inderdaad al een tijdje, maar ik snap niet dat er staat dat er gebruik gemaakt wordt van standaardtechnologie. Pronto is een Nederlandstalige programmeertaal waarin het ERP pakket geschreven is.
Ja de Portals en Web-services bestaan uit ASP.NET code, maar dat zijn meer add-ons.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-09T09:25:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.