Licentieomzet Oracle stijgt met een kwart

groei cijfers vergrootglas grafiek

Ict-leverancier Oracle ziet de verkoop van nieuwe softwarelicenties met een kwart stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet uit licenties groeide naar 1,3 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal 2011 van het gebroken boekjaar. Het bedrijf zegt dat de verkoop in alle regio's waar het actief is, groeide. Over het algemeen hebben leveranciers door de moeilijke economische omstandigheden moeite met de verkoop van licenties.

De totaalomzet uit software, hardware en diensten steeg met 48 procent tot 7,5 miljard dollar. De nettowinst komt uit op 1,4 miljard dollar, een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het bedrijf investeert in 2011 ruim vier miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten.

Oracle Open World

Het bedrijf stelt, zonder daar cijfers bij te noemen, dat ook de verkoop van hardware in de lift zit.

Tijdens het jaarcongres Oracle Open World, dat van 20 tot 24 september 2010 in San Francisco wordt gehouden, introduceert het bedrijf twee nieuwe systemen waarbij de software van Oracle wordt gecombineerd met de hardware van de ingelijfde leverancier Sun.

Het bedrijf stelt ook dat het voor 1,5 miljard dollar aan orders voor Exadata databasemachines op stapel heeft staan. Dat is een nieuw product gebaseerd op hardware van Sun Microsystems.

Sun Microsystems

In het afgelopen gebroken boekjaar 2010 boekte het bedrijf ruim 6,1 miljard dollar winst. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2009. De omzet was bijna 27 miljard dollar, een toename van 15 procent. Dat blijkt uit het verslag over het boekjaar 2010, dat eind mei 2010 eindigde.

In dat jaar schreef het bedrijf 622 miljoen dollar af voor herstructureringkosten na de inlijving van Sun Microsystems. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2010 werken wereldwijd ongeveer 85.500 mensen voor Oracle.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uit het bericht laat Oracle niet weten waar de groei in licenties zit. Dat is jammer: is het een groei in het technology-platform (database, Weblogic, Fusion Middleware) of is het een groei in de standaard applicaties.

Zelf werk ik bij een dienstverlener in Oracle-technologie (Transfer Solutions). Binnen de opleidingen zie ik een enorme stijging van de vraag naar Weblogic en Java/ADF + Oracle Fusion Middleware (maatwerk)opleidingen.
Vandaar mijn interesse.

Deels zit de groei volgens mij in de knellende constructie rond Enterprise licenties op processor. Die mogen maximaal 2 cores draaien, als je nu een machine moet vervangen zijn die niet meer leverbaar met 2 cores, maar heeft die al snel 4 of 8 cores en moet je dus Oracle lic's bijkopen, terwijl je eigenlijk niets extra's wil doen. Als je veel users hebt lijkt overstappen op standaard edition voor processor de enige optie, daar die wel op meer cores mag. Begrijpt U hem nog???????

Ja hoor, ze factureren dus vooral veel "cores" aan bestaande klanten die hetzelfde willen kunnen blijven doen als vroeger maar krijgen hier dus een hogere factuur voor.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-17T11:06:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.