ERP-goeroe Eli Goldratt overleden

Eli Goldratt, goeroe op het gebied van logistieke productie, is op 11 juni in zijn geboorteland Israel overleden. Goldratt publiceerde boeken over de aanpak enterprise resource planning (erp) en supply chain management (scm), waaronder 'Het Doel' uit 1984. Zijn boeken en lezingen zijn in de it-branche vooral populair bij supply chain managers en erp-specialisten.

Eliyahu Moshe Goldratt (1947-2011) was een in Israël geboren businessconsultant. Goldratt studeerde af als natuurkundige. Hij ontwikkelde later de ‘Theory of Constraints' (TOC), waarin bepaalde problemen binnen organisaties worden beschreven en hoe die in praktijk kunnen worden opgelost. In de thriller-achtige schrijfstijl 'Het Doel' (The Goal: A Process of Ongoing Improvement) uit 1984 zette hij zijn denkbeelden over de aanpak van logistieke vraagstukken uiteen.

Sinds zijn doorbraak met 'Het Doel' stond Goldratt bekend als wetenschapper, leermeester en managementfilosoof. Hij was baanbreker in de ontwikkeling van nieuwe managementconcepten en -systemen. Over de hele wereld passen economen, bedrijfskundigen en managers zijn gedachtegoed toe in hun eigen organisaties.

Voor erp-specialisten schreef Goldratt het boek 'Noodzakelijk, maar niet voldoende' (Necessary But Not Sufficient). Hierin past hij de 'Theory of Constraints' toe ten aanzien van enterprise resource planning (erp) en andere logistieke software. Een regel volgens Goldratt is: 'zolang de eindklant niet heeft betaald, heeft niemand in de hele supply chain verkocht.'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-23T08:49:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.