Ook corporatie Woonbedrijf ieder1 kiest SAP

Dit artikel delen:

Woonbedrijf ieder1, een grote woningcorporatie in de regio Stedendriehoek, vervangt zijn huidige primaire informatiesysteem SG Tobias door een geïntegreerde oplossing van SAP. Mybrand en zusterorganisatie Move Beyond verzorgen de implementatie. Volgens planning neemt het woonbedrijf rond de jaarwisseling 2012/2013 het overgrote deel van de SAP-oplossing in gebruik.

Afgelopen juni koos Woonbedrijf Eindhoven ook al voor SAP (met partner Aepex). Langzaam aan rukte dit bedrijfsinformatiesysteem op bij de grote woningcorporaties in Nederland. Naast Ymere (met Ctac), de grootste corporatie in Nederland, draaien er nog SAP-producten bij Haag Wonen (Ctac), Talis (Mybrand/Aepex/Ctac) en Vivare (Aepex).

Woonbedrijf ieder1 is een corporatie die zo'n zestienduizend woningen in de gemeenten Deventer en Zutphen beheert. De instelling zocht naar een nieuw geïntegreerd informatiesysteem waarmee het bedrijfsinformatie beter kan ontsluiten en intern kan afstemmen. Zo moet uiteindelijk ook de dienstverlening aan huurders worden verbeterd, is de achterliggende gedachte.

Gecharmeerd

In het selectieproces is ook Tobias AX, de op Microsoft Dynamics AX gebaseerde standaardopvolger van SG Tobias meegewogen. Toch koos Woonbedrijf ieder1 voor een SAP-oplossing in plaats van de software van leverancier SG Automatisering. Als nieuwe ict-partners zijn SAP-dienstverlener Mybrand en zusterorganisatie Move Beyond, gespecialiseerd in project- en verandermanagement, aangetrokken.

Volgens een woordvoerster van de corporatie viel de keuze op SAP vanwege de brede functionaliteit die de oplossing biedt. Daarbij was Woonbedrijf ieder1 gecharmeerd van de SAP-oplossing die bij woningcorporatie Talis uit Nijmegen naar tevredenheid draait. Mybrand heeft deze oplossing samen met een verandermanager van Move Beyond opgeleverd. Overigens, wel nadat een eerste poging met Capgemini als SAP-dienstverlener mislukte.

Opmerkelijk is verder dat Talis voor een aanvulling op de SAP-toepassing van Mybrand naar een andere SAP-dienstverlener (Aepex) uitweek en dat de beheertaken die Mybrand uitvoerde zijn overgeheveld naar Ctac. De zegsvrouw van Woonbedrijf ieder1 meldt dat de beslissing van Talis geen aanleiding vormt om het beheer van de nog te bouwen SAP-oplossing niet bij Mybrand onder te brengen.

Lange adem

Voor Woonbedrijf ieder1 speelt bij de selectie van Mybrand mee dat de SAP-dienstverlener een zusterorganisatie meeneemt die verstand heeft van project- en verandermanagement. De implementatie van SAP is een ingrijpende verandering, omdat je veel meer naar processturing toegaat, meldt Menno Noordhoek, manager interne services bij Woonbedrijf ieder1. 'Het pakket inrichten is één ding, maar je dient ook je mensen in die verandering mee te krijgen. Je moet ervoor zorgen dat het hún systeem wordt.'

De invoering van een nieuw primair systeem bij de corporatie blijkt een proces van lange adem. De eerste contacten met Mybrand en Move Beyond dateren van oktober 2010. Eind juni 2011 is het selectieproces afgerond en het contract getekend. Na de zomer gaat de implementatie van start. In september en oktober vindt de projectvoorbereiding plaats. Tussen november en februari 2012 wordt vervolgens het procesmodel opgesteld en de blauwdruk van het nieuwe systeem gemaakt. Daarna volgt de realisatiefase (inrichten, testen en trainen). Als alles volgens plan verloopt, gaat het eerste, en verreweg grootste, deel van SAP rond de jaarwisseling 2012/2013 live, aldus Woonbedrijf ieder1.

De woordvoerster laat desgevraagd weten dat bij de bouw van het SAP-systeem wordt uitgegaan van Cora, de bedrijfs- en ict-refererentiearchitectuur voor woningcorporaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-29T12:52:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.