Metacom stroomlijnt BAM Infratechniek

Dit artikel delen:

BAM Infratechniek in Culemborg implementeert het bouwinformatiesysteem Metacom van Van Meijel Automatisering uit Emmeloord in alle bedrijfsonderdelen. Door de invoering van één enterprise resource plannings- (erp) systeem wil het constructie- en ingenieursbureau komen tot een uniforme manier van werken met eenduidige rapportages. BAM Infratechniek is de afgelopen decennia gegroeid door overnames. Nu vindt het bedrijf het tijd worden om een standaardisatie van de werkprocessen en de it-omgevingen door te voeren.

BAM Infratechniek is onderdeel van het aannemersconcern BAM. De divisie bestaat weer uit een aantal bedrijven die alle een grote mate van autonomie hebben en er een eigen informatievoorziening op na houden. BAM Infratechniek wil er nu echter meer een eenheid van smeden. Dat moet efficiencyvoordelen opleveren. Het streeft naar een gezamenlijke database met een vergelijkbare informatiestructuur en standaardinrichting van de financiële administratie en werkprocessen. Het gebruik van één bouwinformatiesysteem, Metacom van Van Meijel, ondersteunt dit.

Uitrol

Metacom wordt al gebruikt bij de regiobedrijven van BAM Infratechniek en het onderdeel BAM Leidingen & Industrie. Voor 1 januari 2012 wordt de bedrijfssoftware ingevoerd bij de onderdelen VTN Verkeers- & Besturingstechniek in Culemborg en Van den Berg Infrastructuren in Zwammerdam. Daarna volgt de uitrol naar de vijf andere bedrijven waarbij twee bedrijven per half jaar worden gemigreerd. De ondersteuning van de buitendienst krijgt hoge prioriteit. Medewerkers krijgen een tablet-pc of pda, waardoor ze onderweg toegang hebben tot planning, tekeningen, verbruiksmaterialen en andere projectinformatie. Dit is volgens BAM alleen mogelijk als de backoffice op orde is, gebaseerd op één erp-pakket.

In de breedte

Het bedrijfsinformatiesysteem van Metacom ondersteunt het gehele bouwproces en alle administratieve functies in bouwconcerns. Bij BAM Infratechniek ligt de focus in eerste instantie op de financiële administratie, de projectuitvoering, inkoop & logistiek en de ondersteuning van service en onderhoud. Met de rapportagetool MultiView van Metacom wil het aannemersbedrijf ook nog het aantal soorten rapportages terugbrengen van zo'n 450 naar een honderdtal.

Tijdens de invoering van Metacom zal de software moeten worden gekoppeld aan een aantal andere it-oplossingen. BAM Infratechniek werkt bijvoorbeeld met Sharepoint als documentmanagement-oplossing en bij VTN en Van den Berg zijn calculatiepakketten in gebruik die niet worden vervangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-21T12:29:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.