NCCW en Centric: corporatieonderzoek te smal

Dit artikel delen:

Een aantal leveranciers van primaire software voor de woningcorporaties vindt in een reactie dat het marktonderzoek van adviesbureau HC&H Consultants een vertekend beeld geeft. NCCW meent dat HC&H te veel nadruk legt op de marktverdeling van primaire bedrijfssystemen. Centric is het niet eens met de constatering dat het in 2013 van de derde plek wordt verdreven door DSA Vision.

HC&H Consultants is een organisatie- en ict-adviesbureau uit Hendrik Ido Ambacht dat is gespecialiseerd in advisering op het snijvlak van organisatie en ict bij woningcorporaties. Het bureau publiceert in samenwerking met Computable voor het derde achtereenvolgende jaar een marktoverzicht van leveranciers van primaire softwarepakketten voor corporaties met duizend of meer verhuurbare eenheden (vhe's). Daaruit blijkt dat in de periode 1 januari 2010 tot 1 januari 2013 (nieuwe contracten worden doorberekend vanaf de opleverdatum) de traditionele top drie van de markt, NCCW, SG Automatisering en Centric, onder druk staat. Automatiseerder Centric zou zelfs op peildatum 1 januari 2013 van de derde plek worden verdreven door DSA Vision.

Een andere constatering van HC&H is dat de standaardsoftwarepakketten, gebaseerd op SAP en Microsoft, aan een opmars bezig zijn. De voor de corporatiewereld typerende nichepakketten worden vervangen door geïntegreerde en in de basis geïndustrialiseerde bedrijfsinformatiesystemen. Nieuwe leveranciers, zoals de SAP-dienstverleners Ctac, Aepex en Mybrand, winnen marktaandeel, terwijl de reeds aanwezige partijen, zoals DSA Vision, SG en Cegeka, gebruikenmaken van de standaardbedrijfsplatforms van Microsoft.

NCCW

Wibo Pollmann, algemeen directeur van marktleider NCCW, reageert door te beweren dat corporaties niet zitten te wachten op een nieuw primair systeem. 'Ze switchen alleen nog maar als ze gaan fuseren of met een systeem werken waar een einddatum aan zit. Corporaties zien ook in dat een nieuw primair systeem veel meer geld en moeite kost dan het oplevert.' Hij vindt dat adviesbureaus als HC&H te veel focus leggen op primaire systemen. De beweging in de automatisering bij corporaties vindt op andere vlakken plaats, zoals ketenintegratie en, gezien de moeilijke economische omstandigheden, treasury en strategisch vastgoedbeleid.

Pollmann: 'Wij realiseren op dit soort terrein een sterke groei. Op het gebied van ketenintegratie bieden we ons concept van de Corporatie Cloud aan, waarmee we binnen een jaar vijftien klanten hebben binnengehaald. Dat is ook een belangrijke reden voor een bedrijf als Unit4 om via een minderheidsbelang hierin te willen investeren. Juist met zaken als ketenintegratie waarbij je integraties maakt buiten de organisatie met bijvoorbeeld klanten, makelaars of aannemers, kunnen corporaties grote winst behalen.'

Centric

Automatiseerder Centric, dat net als NCCW al decennialang actief is in de corporatiewereld, is het niet eens met de vaststelling dat DSA Vision op 1 januari 2013 de op twee na grootste corporatieautomatiseerder wordt. Wicher Meursing, business unit manager woningcorporaties bij Centric, zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn bedrijf ook op 1 januari 2013 op de derde plaats staat. Volgens Meursing rekent HC&H in de marktverdeling de nieuwe contracten van corporaties die overstappen van Centric naar een andere leverancier wel in het overzicht door, maar niet die van Centric. Hij geeft toe dat dit wel logisch is, omdat Centric contracten pas bekend maakt nadat die definitief zijn getekend, maar verwacht dus op dit vlak de komende tijd nog een aantal deals te kunnen melden.

Verder wijst Meursing erop dat het huidige contract met Eigen Haard nog doorloopt tot april 2013. Hij vindt dan ook dat de aantallen vhe's van deze corporatie op 1 januari 2013 nog niet aan DSA Vision mogen worden toegekend. 'Bovendien heeft bijvoorbeeld Woongoed Zeeuws Vlaanderen als Wocas/X-klant een contract getekend voor Wocas4all. Die corporatie gaat Wocas4all in 2013 implementeren. Volgens onze eigen berekening zullen we uitkomen op een marktaandeel van 19,6 procent op 1 januari 2012 en 17,0 procent op 1 januari 2013. Hier zijn de intentieverklaringen die wij al op zak hebben, nog niet meegerekend.'

HC&H Consultants

Willem Hartmann, algemeen directeur van HC&H Consultants, zegt de reacties van de twee leveranciers te begrijpen. 'Ik ben het met Wibo Pollmann van NCCW eens dat de automatisering op andere vlakken bij corporaties ook erg belangrijk is. Maar ons onderzoek richt zich nu eenmaal op de verschuivingen in de marktverhoudingen voor primaire systemen. Wij willen met dit onderzoek de trends in beeld brengen. Bovendien stellen wij dat eerst de basis op orde moet zijn voordat er op andere vlakken, zoals het werken in de keten, kosten kunnen worden bespaard. Juist het werken in de keten vereist goede en betrouwbare informatie.'

De door HC&H gepresenteerde onderzoeksresultaten zouden volgens Hartmann ook een waarschuwing moeten zijn voor die leveranciers die achterover leunen vanuit de gedachte dat het voor hun klanten veel geld kost om over te stappen naar een andere leverancier. 'Een keuze voor een nieuw primair informatiesysteem maak je niet meer voor zeven of tien jaar, zoals vroeger, maar juist voor een veel langere periode. Door over te stappen kan er over zo'n langere exploitatieperiode juist veel geld worden bespaard.'

Marktonderzoeken

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-16T12:36:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.