Ortec ontwikkelt beslissingsmodel voor St Radboud

Dit artikel delen:

Erp-softwareleverancier en -dienstverlener Ortec heeft voor het UMC St Radboud Ziekenhuis in Nijmegen een model ontwikkeld dat de personeelsinzet optimaal afstemt op voorspeld werkaanbod. Dit jaarurensystematiek (JUS) staat toe werktijd te meten per jaar in plaats van per week of per maand.

JUS maakt het, in overleg tussen werkgever en werknemer, mogelijk medewerkers tijdelijk meer of minder in te zetten, afhankelijk van de zorgvraag. Het model maakt het mogelijk flexibel om te gaan met de inzet van medewerkers. Daarnaast is de afstemming op wensen van medewerkers makkelijker. Binnen JUS is het mogelijk tijdelijk meer of minder te werken als de medewerker bereid is later in het jaar dit te compenseren.

Afstemmen op vraag

‘We zijn erg trots op dit model', zegt Leo Berrevoets, adviseur en analist op het gebied van personeelsplanning bij het UMC St Radboud. ‘Dit model berekent hoe je binnen de kaders van JUS de inzet van personeel optimaal afstemt op de vraag, bijvoorbeeld meer personeel inzetten als het druk is, minder als het rustig is. Dat is efficiënter dan medewerkers altijd op hun aantal contracturen per week in te zetten.'

Egbert van der Veen, consultant bij Ortec en promovendus aan de Universiteit Twente licht toe: 'In deze samenwerking hebben wij onder andere gezamenlijk onderzoek gedaan naar het model. Wat wij vaak tegenkomen in de praktijk is dat de jaarurensystematiek vooral administratief wordt ingezet. Als medewerkers de ene maand meer werken dan in het contract is afgesproken, probeert men dat de volgende maand direct te corrigeren door die medewerker minder te laten werken. JUS staat het toe mensen meer in te zetten als de vraag relatief hoog is en minder als deze laag is. Ons model berekent hoe je een optimale afstemming tussen vraag en aanbod kunt bereiken, rekening houdend met allerlei zaken, zoals de bruto-netto factor, medewerkerkwalificaties en contractvormen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-03T08:02:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.