Bouwgroep Thunnissen vervangt Baan door Herke ICT

Erp-oplossing Bouwvision is geïntegreerd standaardplatform

Dit artikel delen:

Herke ICT Group uit Alkmaar heeft van Thunnissen Groep de opdracht verkregen voor het leveren van zijn Bouwvision-platform, gebaseerd op Microsoft Dynamics. Het bouwbedrijf uit Heemstede draait nu nog op een systeem van Baan in combinatie met een aantal losse applicaties. Deze opzet wil Thunnissen Groep vervangen door een geïntegreerd standaardplatform waarmee het sneller en efficiënter kan werken. In de finaleronde van de aanbesteding kreeg Herke ICT de voorkeur boven concurrent 4PS.

Het contact tussen bouwautomatiseerder Herke ICT en Thunnissen Groep (negentig man kantoorpersoneel en dertig eigen bouwplaatsmedewerkers) kwam tot stand op de Bouw & ICT Beurs 2011. Het bouwbedrijf oriënteerde zich hier op een aantal oplossingen om zijn huidige informatiesysteem te vervangen: het erp-pakket (erp, enterprise resource planning) BaanIV (BGI versie c 4). Volgens ict-manager Peter Rietbroek kent Infor ERP LN, de opvolger van het Baan IV-pakket, nog geen bouwbranchemodule. 'Voor ons was het niet duidelijk of en wanneer die branchemodule er komt. Het Baan-pakket is in onze ogen eindig. Daarom hebben we naar een andere pakketleverancier gezocht.'

Vanaf maart 2011 zijn er diverse gesprekken geweest alsmede presentaties van de erp- (enterprise resource planning)-software van Herke ICT. Uiteindelijk koos Thunnissen Groep voor de oplossing van Herke ICT. Het gaat om dertig Bouwvision ERP-licenties (Dynamics NAV aangevuld met eigen modules) en honderd xRM licenties (Dynamics CRM aangevuld met eigen modules) in combinatie met een portaloplossing en de rapportagetool Jetreports. Het xRM-gedeelte wordt half juni opgeleverd; het erp-deel drie maanden later.

Losse delen

Thunnissen Groep draait nu nog op Baan IV in combinatie met diverse losse applicaties voor salarisverwerking, materieelbeheer en factuurverwerking (ISProjects). Dit staat een snelle en efficiënt werkende ondersteuning in de weg. Bovendien is er veel dubbele invoer van gegevens nodig, wat de foutgevoeligheid verhoogt. Ook mist het bouwbedrijf een goed overzicht van het geheel aan bedrijfsprocessen.

Volgens Rietbroek speelt kostenreductie een minder belangrijke rol bij de beslissing een nieuwe oplossing aan te schaffen. Hij schat in dat de licentie- en onderhoudskosten van het Bouwvision-pakket zelfs 5 procent hoger liggen dan bij Baan IV. 'Dat is dan wel inclusief een update naar de nieuwste versie van Bouwvision. Maar voor ons vormen continuïteit en efficiency de belangrijkste reden voor de overgang naar Bouwvision.'

BIM en Lean

Directeur Gijs Eskes voegt hier nog aan toe dat achter de keuze voor een ander pakket ook een strategische overweging zit. 'Intern is het proces van bouw en ontwikkeling bij een bouwbedrijf in elkaar geschoven. Projectgegevens dienen dan ook breder toegankelijk te zijn en op diverse manieren opzoekbaar. Het delen van informatie, gegevens en versies intern én met externe partners, al dan niet via speciale portals, is voor een bouwbedrijf van groot belang. Dat lukte niet langer bij het oude systeem.'

Daarnaast wijst Eskes er op dat de Baan-software niet goed uit de voeten kan met de BIM- en Lean-bouwtechnieken. BIM is het Bouwwerk Informatie Model voor het uitwisselen van standaardontwerpdata van gebouwen en Lean is een uit de auto-industrie (Toyota) overgenomen projectmethode om de doorlooptijden van een bouwproject te verkorten en de faalkosten te verlagen. De Bouwvision-oplossing ondersteunt wel Lean Bouw/Lean Planning en het standaardmodel BIM.

Naast het Bouwvision-pakket blijft Thunnissen Groep gebruikmaken van een aantal applicaties voor specifieke taken, zoals calculatie (Ibis Trad en Ibis4bim van Brink), projectmanagement en planning (Teamplan van Asta en Synchro), factuurverwerking (nieuwe oplossing), cad (Brickscad van Bricsys en Revit van Autodesk) en controle (de model checker van Solibri voor de automatisch controle van een gebouwmodel).

Herke ICT

Herke ICT Group levert ict-diensten aan het midden- en kleinbedrijf en de grootzakelijke markt. De belangrijkste markt is de bouwwereld, waarvoor het Alkmaarse bedrijf sinds een paar jaar met toenemend succes het Bouwvision-pakket aanbiedt. Dit geïntegreerde platform ondersteunt op basis van Microsoft Dynamics software (Microsoft Dynamics NAV en Microsoft Dynamics CRM) alle bouwprocessen en verbindt deze met elkaar. Naast de order van Thunnissen Groep haalde Herke ICT in oktober 2011 een soortgelijke opdracht binnen bij Coen Hagedoorn Bouwgroep ( vijfhonderd medewerkers).

Het Bouwvision-platform bestaat uit de volgende deeloplossingen waar Bouwvision ERP en Bouwvision xRM ook afzonderlijk te implementeren zijn:
- Bouwvision ERP voor financiële- en projectadministratie en kostenbewaking
- Bouwvision xRM voor relatie- en documentbeheer
- Bouwvision Portals voor het delen van informatie via internet met de partners in het bouwproject.
- Bouwvision Mobile voor het informatie invoeren en ontsluiten via mobiele apparatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-16T10:08:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.