Corporaties ontwikkelen standaard Vera

Dit artikel delen:

Stichting Vera heeft een standaard ontwikkeld voor het uitwisselen van gegevens tussen applicaties binnen woningcorporaties, maar ook voor uitwisseling met marktpartijen. Tot op heden biedt elke leverancier bij een woningcorporatie zijn eigen manier van koppelen aan. Vera is een initiatief van de corporaties Vestia, Ymere, Mitros en Woonbron. Daarnaast zitten er drie leveranciers in het bestuur: Kubion, Woningnet en Info Support.

Voor woningcorporaties kan het een flinke klus vormen om hun ict-leveranciers bij elkaar te krijgen en deze gegevens met elkaar uit te laten wisselen. De gemaakte koppeling is in veel gevallen specifiek op een situatie toegespitst. Zo is er een koppeling beschikbaar tussen leverancier A en B en een andere koppeling tussen leverancier A en C voor dezelfde gegevens. Omdat deze koppelingen niet als standaard beschikbaar zijn, krijgen corporaties in veel gevallen te maken met maatwerk en daarmee extra kosten.

De stichting Vera komt nu met een standaard die hier een eind aan moet maken. De open standaard is algemeen beschikbaar en bevordert kennisdeling en leveranciersonafhankelijk werken. Vera is daarmee een praktisch toepasbare invulling van de kaders en definities die Cora geeft. Cora is een ander recent initiatief van de corporatiemarkt om een bedrijfs- en ict-referentiearchitectuur voor de sector op te zetten. Cora staat voor Corporatie Referentie Architectuur en moet de informatie-ontsluiting en -uitwisseling op de woningbouwmarkt verbeteren.

Kostenbesparing

Volgens de stichting levert Vera een bijdrage aan de standaardisering, complexiteitsreductie en transparantie van gegevensuitwisseling tussen applicaties binnen de woningcorporatiebranche. Met Vera is het mogelijk om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren en interacteren via webservices. De standaard is toe te passen op koppelingen tussen verschillende technologieën van verschillende leveranciers en is daarmee applicatie-onafhankelijk.

De stichting claimt dat dit leidt tot kostenbesparing. Standaardisatie van gegevensuitwisseling neemt een stuk onderhoud weg; leveranciers hoeven nog maar één koppeling te onderhouden. Ook voor een efficiënte koppeling met landelijke basisregistraties als de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is deze standaardisatie belangrijk.

Om Vera te laten uitgroeien tot een normalisatiestandaard roept de stichting woningcorporaties, leveranciers en adviseurs op zich aan te sluiten. Het lidmaatschap is opgezet volgens het principe ‘kennis brengen kennis halen': leden kunnen kennis beschikbaar stellen en ze kunnen gebruikmaken van kennis van andere leden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-07T11:53:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.