Geldnood dwingt Qurius tot opheffingsuitverkoop

Euro

Acute geldnood is de aanleiding voor de voorgenomen opheffing van ict-dienstverlener Qurius nv en verkoop van de activiteiten aan de Franse branchegenoot Prodware. Dat blijkt uit de toelichting op het verlies van 17,4 miljoen euro over de eerste helft van 2012. De omzet kwam uit op 35,6 miljoen euro. Het gaat vooral om een boekhoudkundig verlies, veroorzaakt door een forse afboeking op goodwill. Zonder die afboeking leverde de eerste helft van 2012 een verlies op van 3,2 miljoen euro.

De eerste helft van 2012 is voor ict-dienstverlener Qurius dramatisch verlopen. De directie schrijft dat zij optimistisch aan het nieuwe jaar begon. De in 2011 gestarte reorganisatie leek vrucht af te werpen. Maar tegenvallers in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk maakte de belangrijkste geldschieter nerveus, waardoor deze terugbetaling van leningen eiste.

Hierdoor kwam Qurius in acute geldnood. Het management zag maar één uitweg: de op 31 juli 2012 aangekondigde verkoop van alle activiteiten voor 18,5 miljoen euro aan de Franse branchegenoot Prodware en opheffing van de beurs-nv. Qurius verwacht de overdracht van zijn activiteiten in het vierde kwartaal af te ronden. Volgens de directie was Prodware de enige partij die bereid bleek alle activiteiten over te nemen, afgezien van de nv.

Van de afboeking van 17,2 miljoen komt 11 miljoen euro voor rekening van Duitsland, het restant van 6,2 miljoen euro komt voor rekening van de Nederlandse activiteiten. De post goodwill voor de activiteiten in Duitsland, Nederland en Spanje staat nu op nul. De Spaanse activiteiten werden al eerder overgedragen aan Prodware.

Winstje in Nederland

Berekend zonder de boekhoudkundige afwaardering van goodwill was het verlies in het Verenigd Koninkrijk met 22.000 euro het kleinst. In Duitsland werd 2,5 miljoen verlies genoteerd. Onder de post ‘overige' werd 885.000 euro verlies genoteerd. In Nederland boekte Qurius een bescheiden winstje van 212.000 euro.

Qurius treft voorbereidingen voor de opheffing van de onderneming en de overdracht van de activiteiten aan Prodware. Op 30 augustus 2012 praat de Qurius-directie tijdens een informatiebijeenkomst op het hoofdkantoor aandeelhouders bij over de achtergronden van deze dramatische stappen. Op 4 oktober vraagt de directie aandeelhouders tijdens een extra aandeelhoudersvergadering om de formele toestemming tot opheffing van de onderneming en verkoop van de activiteiten aan Prodware.

Opheffingsuitverkoop

Qurius maakte op 31 juli 2012 bekend zijn activiteiten voor 18,5 miljoen euro te verkopen aan de Franse branchegenoot Prodware. De Fransen hebben Qurius-topman Leen Zevenbergen gevraagd als bestuurder aan te blijven. Volgens Qurius zijn klanten van het bedrijf opgelucht, de overname biedt hen continuïteit in dienstverlening. Qurius liet begin juli weten met verschillende partijen over een verkoop van bedrijfsonderdelen te spreken. Bestuursvoorzitter George Banken van ict- en telecomdienstverlener Detron stelde dat hij geen kans had gehad een voet tussen de deur te krijgen.

Begin juni ontsloeg Qurius de Duitse directeur Dieter Grosse-Kreul, naar aanleiding van tegenvallende resultaten. De aanstaande opheffing van de onderneming heeft geen gevolgen voor het personeel, dat overgaat naar Prodware. Bij de nv werken acht mensen, onder wie directeur Leen Zevenbergen en financieel directeur Michiel Wolfswinkel. Zij verliezen in principe hun baan. Na de opheffing verliezen ook de commissarissen hun toezichtsfunctie, onder hen de voormalige Olympisch zwemster en voormalige directeur van Ordina BPO Reggie de Jong. Zij werd eind mei 2012 tot commissaris benoemd. Het was haar eerste commissariaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

'Klanten blij met overname Qurius'

Qurius-topman Zevenbergen blijft aan

Prodware koopt Qurius voor 18,5 miljoen euro

Qurius houdt deur voor Detron dicht

Qurius praat met meerdere potentiële bieders

HSO heeft interesse in delen Qurius

Detron opent aanval op Qurius-top

Qurius wil Nederland en Duitsland afstoten

Qurius ontslaat topman Duitse dochter

Qurius benoemt Reggie de Jong tot commissaris

Qurius verliest eerste kwartaal zes ton

Reggie de Jong toch commissaris Qurius

Qurius ziet in brutowinst houvast voor 2012

Qurius start softwarebedrijf Qiptree

Qurius benoemt Brit tot directeur Nederland

Qurius stoot België en Spanje af

Qurius stelt nieuwe CEO aan

Prodware past ook naam Qurius Nederland aan

Aandeelhouder Qurius wil beurs-NV verkopen

Qurius laat bod Indiaas Nintec lopen

Acute geldnood dreigt voor Qurius

Prodware verlaagt op valreep bod Qurius

Qurius ontvangt geen alternatief overnamebod

Qurius wijzigt statuten voor Reggie de Jong

Qurius benoemt Reggie de Jong tot vereffenaar

Opheffing beurs-nv Qurius al begin 2013 een feit

Lot Qurius ligt in handen van Philippe Bouaziz

NIBC trok de stekker uit Qurius


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-23T11:45:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.