Poolse fraude kost Unit4 een miljoen meer

Dit artikel delen:
Euro

Softwareleverancier Unit4 uit Sliedrecht boekt over het derde kwartaal van 2012 een miljoen euro aan kosten af voor het onderzoek naar boekhoudkundige onregelmatigheden bij zijn dochteronderneming Unit4 Teta in Polen. Het bedrijf heeft nog niet besloten of het gerechtelijke stappen wil ondernemen tegen het voormalige management van Teta.

Het bedrag van ongeveer een miljoen euro bestaat uit kosten van het onderzoek naar boekhoudkundige onregelmatigheden bij dochter Unit4 Teta in Polen. Het gaat om rekeningen van accountants en advocaten. 'We moeten nog conclusies trekken, of we een rechtszaak willen starten of niet', zegt financieel directeur Edwin van Leeuwen van Unit4.

Van Leeuwen is voorzichtig met het woord fraude. 'Wat elders in de wereld de wenkbrauwen omhoog doet gaan, is in Polen niet direct strafbaar. Waarschuw iedereen die in dat land zaken doet! Wij hebben ons lesje geleerd, dit gaat ons niet nog eens gebeuren.' Van Leeuwen was verbaasd over de reactie van partners op het onderzoek: 'Zij keken vreemd op en zeiden: 'Doe toch niet zo moeilijk'.'

Het management van Teta verhoogde in de aanloop van de overname door Unit4 de omzet door bij verkoop van software via partners, van deze partners software terug te kopen. Zo ontstond een cirkeltje, dat is te omschrijven als een omzetcarrousel. 'De raad van commissarissen had bij het management aangedrongen op een omzetverhoging door meer business te doen via partners', vertelt Van Leeuwen.

Niet strafbaar

Onder de Poolse wetgeving is de handelwijze van het management niet strafbaar, ontdekte Unit4 bij het onderzoek naar de fraude. 'Juridisch is deze omzetcarrousel redelijk goed dichtgetimmerd, boekhoudkundig is het lastig te verkopen onder de internationale accountancyregels', zegt Van Leeuwen.

De fraude heeft buiten de nu afgeboekte kosten geen verdere gevolgen voor de cijfers van Unit4. In de cijfers over de eerste helft van 2012 boekte het bedrijf al negen miljoen euro hiervoor af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom zijn mensen hier verbaasd over?
Het is op de blaren zitten voor opportunisme en mee gaan met: "You can trust me"!
Er zijn meer IT-deskundigen in Poznan, Polen, dan wij in de provincie Utrecht hebben rondlopen.
Zakelijk gezien denken ze helemaal niet in oplichten of een hak zetten. Het gaat hen om vooruitgang. What ever it takes.
Koekje van eigen deeg dus.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-19T10:39:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.