CWI en VU optimaliseren politie-inzet

Dit artikel delen:

Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam bundelen hun krachten met de politie Amsterdam-Amstelland om de planning van politie-inzet te optimaliseren. Door het ‘matchen’ van de beschikbare resources met het plaatsvinden van incidenten wordt het mogelijk met nieuwe technieken de capaciteit efficiënter te plannen en kortere reactietijden te realiseren. Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap.

De onderzoekers gaan op basis van een grote hoeveelheid historische gegevens geavanceerde plannings- en voorspellingsmethoden ontwikkelen. Uit die gegevens kan tot op zekere hoogte worden voorspeld hoeveel incidenten zullen gaan plaatsvinden, zowel wat betreft het aantal incidenten als de tijdstippen en locaties.

Big data

Door gebruik te maken van wiskundige technieken kan waardevolle informatie zoals patronen en correlaties uit de grote hoeveelheid gegevens worden gedestilleerd. Het onderzoek sluit aan bij de recente trend om big data te gebruiken om optimale beslissingen te nemen. Big data heeft geleid tot nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder meer forecasting, statistical learning, optimalisatie en datamining.

Een sterk complicerende factor bij het onderzoek is de grote onzekerheid die inherent is aan dienstverlening door de politie. De nieuwe voorspellings- en planningsmethoden zijn robuust tegen veranderingen van omgevingsfactoren door expliciet rekening te houden met de factor onzekerheid.

Het Centrum Wiskunde & Informatica verricht fundamenteel onderzoek naar maatschappelijke problemen op het gebied van logistiek en mobiliteit. Resultaten uit dit onderzoek worden toegepast door onder meer ziekenhuizen, transportbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en eerste hulpdiensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Korps Amsterdam-Amstelland is heel vooruitstrevend op dit gebied. Vorig jaar op het Big Data Forum lieten ze al een landkaart van Amsterdam zien waar je virtueel door een etmaal heen kon wandelen. Op verschillende tijden lichtten verschillende probleemgebieden op, maar de nacht was met name nogal rood ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-25T15:41:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.