Wolters Kluwer overtuigt niet met jaarcijfers

Dit artikel delen:

In 2013 heeft informatieconcern Wolters Kluwer een omzet geboekt van 3,565 miljard euro. Dat is 1 procent minder dan de omzet van 3,597 miljard euro in 2012. In het eerste halfjaar van 2013 boekte het concern nog een groei van 1 procent; de tweede helft zag Wolters Kluwer de groei teruglopen. Ook de nettowinst zakte met 1 procent: van 469 miljoen in 2012 naar 467 miljoen vorig jaar. Het bedrijf kondigt een nieuwe reorganisatie bij zijn Europese activiteiten aan.

Het beeld dat in het eerste helft van het boekjaar 2013 te zien was, gaat ook op voor het gehele boekjaar: Wolters Kluwer heeft vooral in Europa moeite om terug te keren in groeicijfers. Daar lopen de printabonnementen terug, met name in de juridische sector, evenals de verkoop van (geprinte) boeken en de afname van diensten, zoals advisering, opleidingen en advertenties.

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry kondigt dan ook aan dat zij in 2014 de Europese activiteiten opnieuw zal herstructureren om de kosten terug te brengen. Het opnieuw afstoten van onderdelen is daarbij een serieuze optie. Daarnaast kijkt het bedrijf naar het terugdringen van operationele kosten als huisvesting, sourcing en distributiekanalen. Voor deze reorganisatie is een bijzondere post van ongeveer 25 tot dertig miljoen euro begroot, wat ten koste gaat van de brutowinstmarges van dit jaar. Meer dan de helft van de brutowinst haalt Wolters Kluwer tegenwoordig uit Noord-Amerika.  

Omzetverdeling

Het informatieconcern ziet vooral groei in de verkoop van elektronische abonnementen en (software)dienstverlening. Daarvoor heeft het bedrijf de afgelopen jaren talloze overnames gedaan. De omzet uit digitale activiteiten bedroeg in 2013 2,18 miljard euro (61 procent van de totale omzet), een plus van 4 procent ten opzichte van 2012. De printomzet (23 procent) daalde met 11 procent naar 824 miljoen euro en de opbrengsten uit dienstverlening zakte met 1 procent tot  561 miljoen euro. Inmiddels komt 54 procent van de omzet uit Noord-Amerika, 39 procent uit Europa en 7 procent uit de rest van de wereld.

Investeren

Op divisieniveau blijkt met name de juridische divisie matig te presteren, daar waar de medische divisie en belasting & accounting het goed hebben gedaan. De divisie financiële dienstverlening lijkt zich te verbeteren, maar daarvan verwacht Wolters Kluwer dat het herstel pas later in het jaar doorzet. Voor 2014 kondigt het bedrijf aan verder te investeren in mobiele applicaties, cloudgebaseerde diensten en geïntegreerde softwareoplossingen. Wolters Kluwer besteedt jaarlijks zo'n 8 tot10 procent van de omzet aan productinnovaties.

Wolters Kluwer is actief in zo'n honderdvijftig landen en biedt werk aan zo'n negentienduizend mensen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Alphen aan den Rijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-20T10:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.