Decos laat vakantieplanning over aan personeel

Medewerkers van digitaal dienstverlener Decos uit Noordwijk hoeven niet langer hun leidinggevende om toestemming te vragen om op vakantie te gaan. Ook het aantal dagen dat ze op vakantie zijn, ligt niet langer vast. De keuze om de koffers in te pakken en op reis te gaan is een groepsverantwoordelijkheid waar het personeel onderling uit moet komen. Volgens het bedrijf is de keuze om de planning van vakanties op die manier in te richten een volgende stap in de transitie naar zelfsturende teams.

'Bij de meeste bedrijven hebben werknemers een beperkt aantal vakantiedagen en moeten ze aan hun manager vragen of ze weg kunnen. Wij gaan dat vanaf deze zomer anders doen', meldt het bedrijf in een persbericht. Het ict-bedrijf zegt niet langer bij te houden wie wanneer en voor welke periode op vakantie gaat. 'Vakantie nemen is een groepsverantwoordelijkheid waar medewerkers onderling uit moeten komen.'

Bert Hendriks, verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering bij Decos: 'Het is eigenlijk heel raar dat bij de meeste organisaties het management bij wil houden wie wanneer op vakantie gaat. Mijn stelling is: dat regel je maar binnen je team. Al onze agenda’s zijn open en ik kan van alle collega’s zien waar hij of zij is. Als de teamtaken niet in het geding komen, dan kan iemand toch gewoon op vakantie gaan? Ik heb liever dat we met z’n allen onze verantwoordelijkheid nemen en nadenken over wat wel en niet kan dan dat mensen afwachtend zijn en naar hun baas kijken als het gaat om het coördineren.'

Zelfsturende teams

Het afschaffen van de vaste vakantiedagen is onderdeel van een nieuwe manier van werken binnen het bedrijf waar ongeveer een jaar geleden mee is gestart. Managersfuncties zijn afgeschaft. In plaats daarvan werken mensen in zelfsturende teams die hun eigen doelen formuleren en zelf bepalen waar ze aan werken. En nu mogen ze dus ook zelf bepalen wanneer en hoelang ze op vakantie gaan. Decos streeft ernaar een 'platte netwerkorganisatie' te zijn en medewerkers zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te geven.

Het afschaffen van de vakantieplanning en vaste dagen sluit volgens Hendriks aan bij de doelstelling om ondernemerschap en de creativiteit binnen de eigen organisatie te stimuleren. Hij licht toe: 'In de hele maatschappij zijn mensen mondiger geworden door sociale media en kan men bovendien gemakkelijker dan voorheen het eigen netwerk benaderen en gebruiken. Met platte, zelfsturende teams spelen we in op deze ontwikkeling. Het maakt het werken bovendien een stuk leuker, waardoor mensen gemotiveerd aan de slag gaan.' Decos telt ongeveer tachtig medewerkers en profileert zich ook als voorloper in papierloos werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-19T10:40:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.