Congres schijnt licht over ERP in Nederland

Dit artikel delen:

Op 1 september 2015 vindt het congres '50 jaar erp' plaats in het hoofdkantoor van bedrijfssoftwareleverancier Afas in Leusden. Daarbij wordt teruggekeken op de start van softwarepakketten voor financiële boekhouding eind jaren zestig, maar wordt ook de stand van zaken opgemaakt rond enterprise resource planning (erp) vandaag de dag. Onder meer de Nederlandse erp-ondernemer Jan Baan is een van de sprekers. Eregast op dit reünie- en netwerkevenement is de vermaarde oud-Computable-columnist Martin Healey.

Volgens organisator David Hakkenberg, directeur Systemation, werd zo'n vijftig jaar terug, in de aanloop naar de invoering van de btw in 1969, gestart met de ontwikkeling van softwarepakketten voor financiële boekhouding. In de loop der jaren groeiden die uit tot de erp-systemen zoals die nu op de markt voorkomen.

De invoering van de btw betekende voor veel organisaties een drastische aanpassing van de administratieve organisatie en processen, vertelt Hakkenberg. 'Voortaan moest per maand of kwartaal een btw-aangifte worden gedaan. Voor bedrijven die zelf hun financiële administratie uitvoerden was dit een uitdaging. Bij accountants- en administratiekantoren, die vaak voor tientallen of honderden cliënten de btw-aangifte verzorgden, vormde dit een echt probleem. Veel organisaties besloten toen de financiële administratie te gaan automatiseren.'

'Maar', zegt Hakkenberg, 'aangezien ‘automatisering op maat’ voor de meeste organisaties in het midden- en kleinbedrijf destijds financieel onhaalbaar was, werd doorgaans gebruik gemaakt van (standaard) softwarepakketten die door computerdiensten-bureaus werden aangeboden. In de loop van de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam dankzij de opkomst van minicomputers de mogelijkheden van interne automatisering ook binnen het bereik van middelgrote en kleine organisaties. Helemaal toen in de jaren tachtig de pc zijn entree maakte. Parallel hieraan ontwikkelden de softwarepakketten voor financiële administratie zich tot erp-pakketten.'

Verleden en heden

Op dinsdagmiddag 1 september 2015 gaat een aantal sprekers in op '50 jaar erp'. Hakkenberg, die ooit werkte bij CEA/Centraal Beheer Automatisering, en Jan Baan (‘erp-pionier’ en oprichter van erp-softwareleverancier Baan) halen herinneringen op en vertellen anekdotes over de jaren zeventig van de vorige eeuw. De keus was toen: computerdiensten-bureau (‘doe de was de deur uit’) of in-huis-automatisering op een eigen (mini-)computer. Gerard Alberts (universitair hoofddocent Geschiedenis van Wiskunde en IT aan de Universiteit van Amsterdam) belicht de technische èn economische roots van software (soft & ware). Bas van der Veldt, bestuursvoorzitter Afas, focust zich op de actuele stand van zaken: wat zijn de mogelijkheden van de moderne erp-systemen van 2015?

Toekomst

In het tweede deel van het congres komt Rob Creemers aan het woord. Hij houdt zich als marktanalist en 'industry-watcher' bezig met de ontwikkelingen in de ict en aanverwante sectoren. In zijn presentatie confronteert hij de deelnemers met de spectaculaire ontwikkelingen waar zij de komende jaren mee te maken krijgen.

De middag wordt afgesloten met een receptie waarin volgens Hakkenberg 'de veteranen van toen en de professionals van nu elkaar ontmoeten. Zo ontstaat er ook een reünie, waarin oud-collega’s elkaar na vele jaren weer ontmoeten, herinneringen kunnen ophalen en uitgebreid kunnen netwerken. Professor Martin Healey, de bekende oud-columnist van Computable, is onze eregast.'

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Zie verder bij: Meer info.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-20T11:16:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.