'Weinig ERP-innovatie door nadruk op kosten'

Bedrijven profiteren onvoldoende van de mogelijkheden om hun erp-software te innoveren. Onder druk van bezuinigingen op ict-budgetten en doordat de nadruk ligt op operationele taken zoals een stabiele ict-omgeving, houden ze in het algemeen vast aan bestaande erp-applicaties en de optimalisatie van die systemen. Bedrijven kijken nog nauwelijks naar de meerwaarde van innovatieve toepassingen zoals cloudoplossingen en analyse van bestanden via in-memory-technologie.

Dit blijkt uit onderzoek van adviesorganisatie KPMG. Het adviesbureau onderzocht de wijze waarop SAP-gebruikers omgaan met vernieuwingen die de erp-software te bieden heeft. Van de onderzochte bedrijven geeft de helft van de ondernemingen aan dat zij niet van plan zijn om de komende jaren hun innovatieve vermogen aan te wenden om nieuwe toepassingen te gaan gebruiken.

Gerben de Roest, partner bij KPMG, constateert dat 'disruptieve technologieën' zoals in memory analyse van databases en cloud computing en de integratie van sociale media door de onderzochte bedrijven zeker als relevant beschouwd worden voor het stimuleren van de noodzakelijke veranderingen binnen de onderneming. De Roest: 'Toch heeft niet meer dan een handvol bedrijven een duidelijk beeld van de werkelijke waarde die deze nieuwe toepassingen hebben en de middelen die nodig zijn om ze te kunnen ondersteunen.

Rendement bestaande erp

Uit het onderzoek blijkt dat de investeringen die bedrijven de komende jaren in hun erp-landschap zullen doen er vooral op gericht zijn om het maximale rendement uit de huidige toepassingen te halen.

De Roest: 'De nadruk ligt dus vooral op het veilig stellen van de investeringen die in het verleden zijn gedaan, terwijl er een potentieel onbenut blijft om meerwaarde er uit te halen. Als we kijken naar de agenda voor de komende drie tot vijf jaar, dan zien we dat vooral aandacht wordt besteed aan traditionele doelstellingen, zoals het optimaliseren van het bestaande erp-landschap en een betere beheersing van de belangrijkste data en processen in de erp-systemen.'

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het voor veel bedrijven een enorme uitdaging is om een nieuwe technologie te introduceren in een grootschalige en complexe erp-omgeving, en er om die reden afstand van te bewaren. 'Bovendien is de ervaring van veel bedrijven dat het realiseren van maatwerk en het integreren van systemen steeds complexer wordt. Ondernemingen hebben hier alleen al de handen vol aan. Hierdoor wordt ook de innovatie van de erp-omgeving beperkt en daarmee het maximale rendement van de erp-omgeving voor de organisatie beperkt.

De Roest: 'Het wekt dan ook geen verbazing dat 75 procent van de onderzochte bedrijven een herimplementatie van zijn erp-systeem heeft overwogen of zelfs heeft uitgevoerd om bestaande complexiteit te reduceren.'

Volgens De Roest is het voor de bedrijven de komende jaren de belangrijkste uitdaging om een juiste balans te vinden tussen het enerzijds optimaliseren en simplificeren van bestaande erp-omgevingen en anderzijds het op het juiste moment toepassen van nieuwe technologieën.

It-megatrends

De Roest: 'Voor veel bedrijven zal de waarde van it in het algemeen, en erp in het bijzonder, worden bepaald door de timing en effectieve adoptie van de nieuwe toepassingen. Dit is niet eenvoudig en met één simpel antwoord af te doen, omdat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen en in volle gang zijn. Denk hierbij aan it-megatrends zoals digitalisering, social media, big data, cloud, mobility en apps.'

KPMG concludeert in het onderzoek: 'Erp-software, die traditioneel de backoffice-processen ondersteunt, volgt deze it-megatrends ook, waarbij de erp-functionaliteiten worden uitgebreid ter ondersteuning van de front-office en 'client facing'-processen. Bovendien veranderen bedrijfsmodellen van organisaties én de wijze waarop organisaties klanten en consumenten benaderen (digitalisering) ook sneller dan voorheen en moet een dergelijke keuze ook nog eens 'sustainable' zijn, zodat hier voor het komende decennium een degelijke fundering ligt.'

De Roest adviseert organisaties om te focussen op het reduceren van complexiteit van de bestaande erp-omgevingen, waardoor de kosten voor de erp-operatie verlagen en er ruimte komt voor innovatie en het inpassen van nieuwe technologieën op basis van een gedegen erp-plan. Mits juist toegepast zal de waarde van erp voor organisaties alsmaar toenemen.'

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wordt dit onderzoek ook nog gepubliceerd?

De meeste ERP-leveranciers zijn bezig met het toepassen van predictive analytics, machine learning en 'big data'. De uitdaging is dit te doen op een manier die niet (nog) meer inspanning vergt van de gebruiker, maar die achter de schermen werkt en op het juiste moment assistentie verleent.
Dit is een van de doelen van "self-driving ERP" van Unit4 [http://diginomica.com/2015/08/25/enterprise-computing-but-not-as-we-know-it/].
(Als consulting data scientist ben ik betrokken bij het self-driving ERP project.)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPMG

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-02T10:57:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.