Gids boekhoudsoftware gaat in op robotic accounting

Dit artikel delen:

Onderzoeksbureau GBNED presenteert vandaag, 18 mei 2017, de Gids Boekhoudsoftware 2017. In de ruim driehonderd pagina's tellende gratis online gids wordt een overzicht geboden van boekhoudsoftware op de Nederlandse markt. Dit jaar is er specifiek aandacht voor de invloed van robot accounting en onduidelijkheid over naheffingen van de Belastingdienst als software de boekhouder vervangt.

In de gids is aandacht voor robotic accounting als onderdeel van robotic process automation (rpa). De samenstellers: 'Bij rpa gaat het om administratieve bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van (hoog volume) processen vervangen wordt door automatisering.'

Er wordt volgens de onderzoekers ook wel gesproken over workforce emulate, oftewel het imiteren en nabootsen van menselijke handelingen die repeterend en voorspelbaar zijn. Onderzoeker Gerard Bottemanne: 'Als we rpa specifiek richten op de boekhouding spreken we van robotic accouting. Een voorbeeld van dit laatste is het automatisch verbijzonderen van regels op inkoopfacturen naar bepaalde rekeningen (bijvoorbeeld voor het uitsplitsen van kosten naar een locatie als een bedrijf meerdere vestigingen heeft, red,). Er wordt als het ware boekingsintelligentie opgebouwd op basis van reeds gedane boekingen, zonder dat de gebruiker daar aan te pas hoeft te komen. Dit laatste wordt ook wel aangeduid als machine learning.'

Bottemanne benadrukt dat bij online boekhouden boekingsintelligentie opgebouwd kan worden over administraties van verschillende bedrijven heen. 'Hoe meer klanten – en dus administraties die online gevoerd worden – hoe meer machine learning haar kracht kan bewijzen. Een onderwerp waar we de komende jaren verder aandacht aan zullen besteden.'

De beschikbare boekhoudsoftware is voor de gids onderverdeeld naar: zzp en klein mkb (42 online pakketten en 21 on-premise), middelgroot mkb (20 paketten), grote bedrijven (mkb+ en multinationals, 10 paketten).

Onduidelijkheden Belastingdiens

Bottemanne gaat ook in op onduidelijkheden bij de Belastingdienst in de situatie waarbij software de boekhouder vervangt. De centrale vraag is daarbij: Leidt gebruik van het ene boekhoudpakket tot een grotere naheffing door de Belastingdienst dan het andere?

Een suggestie die onderzoeksbureau GBNED doet is dat de Belastingdienst een terugkoppeling geeft over de mate en soort van naheffing aan zzp’ers die zonder boekhouder werken (met boekhoudsoftware waarvan de leverancier suggereert dat geen boekhouder nodig is) en dat afzet tegen de mate en soort van naheffing aan zzp’ers die wel gebruik maken van een boekhouder.

Bottemanne: 'Krijgt bijvoorbeeld de doelgroep zonder boekhouder te maken met meer naheffingen en verschilt dit nog per softwarepakket dat in gebruik is of juist niet en hoe reageren betreffende leveranciers daar dan op?'

GBNED

Sowieso zou GBNED het een goed idee vinden als de Belastingdienst informatie terugkoppelt over het gebruik van bepaalde software door bedrijven en de mate waarin dit een rol speelt bij het opleggen van naheffingen. 'Natuurlijk moeten gecontroleerde bedrijven niet met naam en toenaam in de media verschijnen en anoniem blijven, maar enige transparantie over de rol die boekhoudsoftware mogelijk heeft bij juiste belastingaangiftes lijkt me wel van toepassing in dit digitale tijdperk', aldus Bottemanne van GBNED.

De complete Gids boekhoudsoftware 2017 is gratis op te vragen via www.gidsboekhoudsoftware.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-18T09:12:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.