Ctac verlaagt prognose door terughoudende markt

Ook het plotse vertrek van de cfo en 'na-ijlende ontwikkelkosten' bij ip-producten spelen de onderneming parten

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Ctac verlaagt zijn prognoses voor 2019. De omzet en winst zullen lager uitvallen dan verwacht, waarschuwt het bedrijf. Dit komt onder meer doordat klanten terughoudend zijn om nieuwe, grote projecten te starten. Ook onvoorzien extra werk aan ip-producten en kosten door het vertrek van de financieel directeur spelen parten.

'Op basis van de huidige inzichten voor 2019 moeten we een lagere omzet en nettoresultaat verwachten', schrijft Ctac-directeur Henny Hilgerdenaar. Behalve aan de terughoudendheid onder klanten wijt hij dit aan 'na-ijlende ontwikkelkosten' voor klanten met wie Ctac een contract voor ip-producten afsloot.

Vertrek financieel directeur

Bovendien blijkt het onverwachte vertrek van de financieel directeur Douwe van der Werf de ict-dienstverlener extra geld te kosten. Van der Werf trad halverwege mei om persoonlijke omstandigheden terug. Zijn vertrek leidde tot 'een onvoorziene incidentele last', in verband met de afwikkeling van contractuele verplichtingen en de kosten voor werving en tijdelijke vervanging. Er is nog geen opvolger gevonden.

Dat het beursgenoteerde bedrijf nu zijn prognose bijstelt, heeft te maken met de aanstaande presentatie van de cijfers van het tweede kwartaal en van het eerste halfjaar van 2019. Die staat gepland op 8 augustus. Het is de verwachting dat deze cijfers mager zijn, net als die van het eerste kwartaal.

Ook al mager eerste kwartaal

Over de eerste drie maanden van 2019 boekte Ctac ook al minder omzet en winst dan dezelfde periode het jaar daarvoor. Dit kwam onder meer door het wegvallen van omzet uit de Microsoft Dynamics-activiteiten rond erp en crm. Dat werk stootte Ctac in oktober 2018 af aan branchegenoot Prodware. Over het eerste kwartaal meldde het bedrijf ook een aantal consultants te moeten inzetten op presalestrajecten, doordat voor hen geen facturabele consultancyprojecten voorhanden waren.

Ctac boekte over 2018 een positief bedrijfsresultaat van 3,9 miljoen euro bij een omzet van 84,5 miljoen. Het resultaat zou daarmee 7 procent hoger uitvallen dan in 2017. Vooral de dienstverlening in verband met cloud services en detachering draagt bij aan het resultaat. Op het bedrijfsresultaat neemt de dienstverlener echter een voorziening van anderhalf miljoen euro in verband met een slepend conflict met Leaseweb. Mede hierdoor daalt de nettowinst met bijna 39 procent tot 1,7 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-24T10:32:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.