SAP in Zuid-Afrika beschuldigd van fraude

Dit artikel delen:
boeken controle

Erp-leverancier SAP heeft opnieuw problemen in Zuid-Afrika. In 2018 brachten deals met Zuid-Afrikaanse overheidsbedrijven tijdens het presidentschap van Jacob Zuma de Duitsers in verlegenheid. Thans wordt SAP ervan beschuldigd onwettige contracten te hebben afgesloten met het ministerie van watervoorziening.

Persbureau Reuters heeft documenten van de rechtbank ingezien waaruit een claim van 20 miljoen euro (23 miljoen dollar) blijkt. Dit bedrag is weliswaar gering voor een concern met een marktwaarde van 162 miljard euro maar opnieuw ligt reputatieschade op de loer. In de kwestie uit 2018 moest SAP toegeven fout te zijn geweest. 

Een speciale onderzoekseenheid houdt SAP’s werk voor het ministerie van watervoorziening tegen het licht. Het onderzoek beslaat ongeveer twee jaar. Gespeurd wordt naar eventuele onregelmatigheden bij de inkoop en corruptie. President Cyril Ramaphosa heeft zijn goedkeuring verleend aan dit onderzoek. Eerdergenoemde onderzoekseenheid heeft een speciaal tribunaal dat corruptie bestrijdt, gevraagd SAP opdracht te geven de 20 miljoen euro 23 terug te storten. 

De onderzoekers menen dat SAP en het betrokken ministerie in 2015 een nieuwe overeenkomst voor werk afsloten terwijl het bestaande contract nog een jaar geldig was. De Zuid-Afrikanen betaalden dus dubbel. Bovendien zou in 2016 een contract zijn afgesloten voor diensten die nooit zijn geleverd. 

SAP gaat niet nader in op de specifieke beschuldigingen maar komt wel met een algemene verklaring. In een verklaring aan Reuters stellen de Duitsers zich aan de hoogste standaarden van zakelijke ethiek te houden. ‘We houden ons aan de letter en de geest van de wet.’ Verder wordt gesteld dat SAP blijft samenwerken met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten en politie.  

Overigens is Duitsland de afgelopen jaren meerdere malen opgeschrikt door corruptieschandalen. Onlangs werden managers van Siemens en Alstom opgepakt wegens verdenking van corruptie. Ook een aantal autofabrikanten heeft zich recent in de vingers gesneden, terwijl ook het bankwezen affaires achter de rug heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-07T16:26:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.