Ctac verkoopt corporatiesoftware aan Databalk

Dit artikel delen:

Ctac stopt met zijn op SAP-gebaseerde woningcorporatieproduct Fit4Woco. De it-dienstverlener bediende er één klant mee: woningcorporatie Vivare uit Arnhem. Het bedrijf heeft de softwareoplossing in overleg met Vivare voor een onbekend bedrag verkocht aan het Utrechtse Databalk. De verkoop betekent op jaarbasis een omzetverlies van circa anderhalf miljoen euro.

Vivare is een van de uitzonderingen binnen de corporatiewereld die met SAP als primair systeem werkt. Dat gaat terug tot 2008. In 2017 stapte het over naar het 'in memory' cloudplatform S/4Hana, met ondersteuning van SAP-partner Ctac (vanaf 2015 al it-beheerder bij Vivare). Het bedrijf werkte ruim een jaar aan deze erp-suite die als softwaredienst wordt geleverd. Maar het lukte niet om deze Fit4Woco-oplossing in de jaren er na aan andere corporaties te slijten.

Ctac heeft eerder dit jaar zijn portfolio tegen het licht gehouden en besloten met Fit4Woco te stoppen. Het bedrijf uit Den Bosch stapte eind 2008 in de corporatiemarkt door de rol van Capgemini over te nemen als SAP-implementator bij Ymere (dat naderhand overstapte op de Microsoft-oplossing van Aareon). 

Het bedrijf gaat wel door met het enterprise resource planning (erp)-softwareproduct Fit4RealEstate dat bedoeld is voor de commerciële vastgoedmarkt, waar Ctac wat meer klanten bedient. Opvallend is dat Fit4Woco gebaseerd is op een SAP-template voor Real Estate en dus in principe makkelijk door het bedrijf te onderhouden kan worden. Maar, licht Ctac-topman toe Pieter-Paul Saasen toe: 'Deze oplossingen zijn ontworpen voor verschillende marktsegmenten. Het commerciële speelveld in het commercieel vastgoeddomein is breder dan de corporatiewereld.'

Hij meldt verder dat de medewerkers die werkten voor Fit4Woco, betrokken blijven bij de activiteiten rondom Fit4RealEstate, een eventuele overstap naar Databalk is op dit moment niet aan de orde.

Vivare

De dienstverlening aan Vivare blijft geborgd doordat Fit4Woco dus onderdak heeft gekregen bij Databalk. De Arnhemse corporatie laat in een verklaring weten dat er voor deze automatiseerder is gekozen omdat 'dit de enige leverancier in de sector is die ‘best-of-breed’-oplossingen biedt en met elke standaard erp-oplossing integreert.' De overgang wordt naar verwachting begin april afgerond. Ctac blijft overigens de andere it-activiteiten voor Vivare voortzetten.

Volgens Vivare biedt DataBblk de mogelijkheid om de SAP-erp-kern niet alleen te behouden maar ook standaard vanuit de publieke cloud af te nemen en te verrijken met innovatieve add-ons van Databalk, bijvoorbeeld voor de verhuuradministratie (die wel weer zijn gebaseerd op Microsoft-technologie).

Databalk 2.0

Databalk is opgericht door Jos Balk. Hij verkocht in 2006 zijn toenmalige corporatieautomatiseringshuis, dat ook Databalk heette, aan Cegeka. Balk woonde daarna een tijd in Zuid-Afrika maar keerde terug naar Nederland en begon eind 2020 een 'nieuwe' Databalk om naar eigen zeggen de markt, die wordt gedomineerd door een paar spelers, op te schudden.

Om een positie op de markt te verkrijgen kocht Databalk medio vorig jaar Kubion, een leverancier van digitale diensten voor corporaties (Microsoft 365 Customer Engagement), opgericht door Frank Blom. Hij werkte eerder al voor de 'eerste' Databalk en is nu directeur onderzoek en ontwikkeling bij Databalk 2.0.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-21T12:53:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.