Landelijk netwerk geldautomaten gaat op de schop

ABN Amro, ING en Rabobank willen beheer ook uitbesteden aan GSN

Dit artikel delen:

Fotograaf: Bjoern Wylezich/Shutterstock

ABN Amro, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) willen hun gezamenlijk netwerk van geldautomaten in Nederland vernieuwen. Daarbij verdwijnt zo'n kwart van de geldautomaten uit kosten- en veiligheidsoverwegingen. Maar er wordt ook gekeken naar plekken waar pinautomaten worden bijgezet. Naar Zweeds model komt er een algemene automaat die de merkautomaten vervangt; GSN gaat al deze apparaten beheren. De Nederlandsche Bank ondersteunt dit initiatief.

Doel is om in het derde kwartaal van 2018 een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Eind 2020 moet het plan zijn afgerond. Andere banken kunnen zich aansluiten; de wijze waarop wordt nog uitgewerkt.

In het kader van het vernieuwingsplan willen de banken het beheer van alle geldautomaten en de achterliggende processen uitbesteden aan GSN. Dit bedrijf zorgt sinds 2011 voor het verwerken en distribueren van het contante geld voor zijn aandeelhouders (ABN AMRO, ING en Rabobank). 

Minder pinnen

De directe aanleiding voor het vernieuwen van het landelijk netwerk van pinautomaten is het afnemende gebruik van contant geld in Nederland; in 2015 betaalden voor het eerst meer consumenten aan de kassa met hun pinpas dan met contant geld. De verwachting is dat deze trend zich voortzet, mede door digitale innovaties als contactloos en mobiel betalen, waardoor elektronisch betalen steeds meer de overhand krijgt. Toch zeggen de banken een landelijk netwerk voor geldautomaten in de lucht te houden, zij het aangepast, omdat het merendeel van de bevolking wil kunnen blijven betalen met contant geld.

Een tweede aanleiding voor de netwerkaanpassing is het toenemend geweld van criminelen tegen geldautomaten. Door deze plofkraken en het afnemend gebruik van contant geld verwijderen banken nu individueel op sommige plekken automaten. Als deze trend voortzet, kan de toegankelijkheid en beschikbaarheid van contant geld in het gedrang komen.

Middels samenwerking willen de banken kijken hoe er met minder geldautomaten toch een zo landelijk dekkend mogelijk netwerk ingericht kan worden. Daarbij worden automaten verwijderd op plekken waar een overschot bestaat en automaten bijgeplaatst op locaties waar nu een tekort bestaat. Ook willen de banken meer geld steken in de beveiliging van apparaten.

Zweeds model

Uiteindelijk is het doel om naar Zweeds voorbeeld een nieuwe merknaam te verbinden aan het netwerk van geldautomaten in plaats van de nu verschillende bankautomaten. Voor consumenten maakt het dan niet meer uit bij welke geldautomaat zij pinnen.

'Je kunt altijd de dichtstbijzijnde kiezen, ook als die vroeger van een ‘andere’ bank was en je daar dus maar beperkt geld kon opnemen. Daarnaast kan elke geldautomaat inzage bieden in het banksaldo en over dezelfde bediening beschikken. Ook wordt het voor winkeliers en ondernemers makkelijker om geld af te storten, omdat zij bij elke stortingsautomaat terecht kunnen en niet alleen bij een automaat van hun eigen bank', melden de banken in een persbericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Minder kosten voor het beheer van de geldautomaten zou fijn zijn.
Want het bedrag dat je elke maand aan de bank moet betalen voor je betaalrekening gaat elke jaar met minstens 10% omhoog.
Terwijl hetzelfde werk met steeds minder mensen wordt gedaan.
Ik neem aan dat die maandelijkse bijdrage aan de bank dan ook omlaag gaat als dit afgerond is ;-)

Zweden is ook voorloper van het helemaal afschaffen van het contante geld op termijn en zo te zien maakt men in Nederland langzaam aan ook die stap. Grof gezegd krijgen banken nog meer macht als contant geld uitgebannen is en de bank op elk moment een 'nee' kan verkopen als ze daar zin in hebben. Diezelfde banken die in 2008 mbv Nederland publiek geld moesten worden gered omdat bleek dat ze geen flauw benul hadden in wat voor financiële producten ze hadden belegd. Diezelfde banken die met u en mij een overeenkomst heeft met de kleine lettertjes dat al het gestorte geld niet meer van ons is maar van de bank en wij daar een tegoed op hebben.

Laat ik nou dit jaar weer overal waar het kan weer met content geld zijn gaan betalen uit voornamelijk privacy overwegingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-16T10:05:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.