Hogere straf bij misbruik digitale betaaltechniek

Wetsvoorstel pakt onder meer betaalfraude via Whatsapp en phishing aan

Dit artikel delen:

Vervalsing, gebruik, vervaardiging en aanschaf van elektronische betaalinstrumenten worden strafbaar. Ook gaan de maximale straffen voor digitale betaalfraude omhoog. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (J&V).

Het huidige strafrecht biedt mogelijkheden voor het bestraffen van vervalsing, gebruik en bezit van vervalste betaalpassen en onlinefraude. In het nieuwe wetsvoorstel wordt dit uitgebreid naar alle elektronische betaalinstrumenten, zodat nieuwe betaalmethoden even goed worden beschermd als bijvoorbeeld bankpassen.

Grensoverschrijdend

De nieuwe wet, die Grapperhaus eind november aan de Tweede Kamer stuurde, vloeit voort uit een Europese richtlijn. Het is volgens de minister belangrijk dat in de gehele Europese Unie dezelfde regels gelden, omdat onlinefraude vaak grensoverschrijdend is. De richtlijn richt zich niet alleen op giraal en elektronisch geld, maar ook op virtuele valuta zoals bitcoins.

Onderdeel van het wetsvoorstel is de ophoging van de maximale gevangenisstraffen voor betaalfraude. Zo gaat de celstraf voor het onrechtmatig via de computer verkrijgen van betaalgegevens, bijvoorbeeld door phishing of Whatsapp, omhoog van maximaal twee naar drie jaar. Op vervalsing van betaalgegevens of betaalapplicaties komt een maximale celstraf van zes jaar. Dit geldt ook voor het bezit of de verkoop van gestolen betaalgegevens, waarop momenteel maximaal een jaar cel staat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo lang de pakkans nagenoeg nul is, heeft dit natuurlijk geen enkele zin.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-04T14:45:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.