Complexiteit cloud stuwt vraag naar finops-experts

Dit artikel delen:

Bedrijven in heel Europa staan onder druk om meer rendement uit hun cloud-investeringen te halen. Dat wil dat ze op zoek zijn naar werknemers met zowel financiële als technische expertise. Deze finops-specialisten leggen zich toe op het begrijpen, beheren en optimaliseren van de kosten van cloud-infrastructuren.

Uit onderzoek van VMware onder senior managers komt naar voren dat bijna negen procent van de (grotere) Nederlandse bedrijven actief mensen werft met finops-vaardigheden. Het blijkt echter lastig om personeel met deze vaardigheden te vinden. In Nederland is het aantal online-zoekopdrachten naar finops-functies de afgelopen drie jaar met 1200 procent gestegen.

Vier op de vijf Nederlandse respondenten acht een combinatie van vaardigheden op het gebied van kostenoptimalisatie en technische kennis essentieel om cloud-innovatie te stimuleren en waarde uit de cloud te halen.

Driekwart van de Nederlanders zegt dat it-afdelingen niet alleen mensen moeten werven met traditionele cloud-vaardigheden zoals devops, maar ook mensen met finops-vaardigheden zoals boekhouding, analytics en economie. Dit om de business case voor de cloud beter te kwantificeren en de waarde ervan voor het hele bedrijf te versnellen.

Lange weg

Ondanks de intenties om ook krachten met andere vaardigheden te werven, is er nog een lange weg te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlandse bedrijven niet de mensen met vaardigheden kan werven om kosten onder controle te houden en innovatie te versnellen. Verder zegt iets meer dan tachtig procent dat het niet lukt om senior stakeholders te overtuigen van de businesscase voor de cloud, wat innovatie in de weg staat.

Volgens Martin Hosken, chief technologist for cloud EMEA van VMware, is vanaf dit jaar ‘waar voor je geld’ het belangrijkste bij het selecteren van een cloudpartner. Marcel Lagendijk, business unit manager VMware bij de Utrechtse dienstverlener PQR, zegt: ‘Hoewel cloud computing in eerste instantie kostenbesparingen mogelijk maakte, worden onze klanten zich bewust van het belang van het beheren en beheersen van hun cloud-uitgaven op de lange termijn.’ Belangrijk in dit verband zijn strategische resourceplanning, het gebruik van tooling voor kostenbeheersing en een keuze voor het juiste type cloudservices; on-demand versus reserved instances.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lekker positieve titel met stuwende vraag.
Maar komt er dus op neer dat het allemaal ingewikkelder en duurder is geworden.
Kon je vroeger nog terecht met technische kennis, mag je nu ook boekhouden, analyseren en enonomisch doen.

"Verder zegt iets meer dan tachtig procent dat het niet lukt om senior stakeholders te overtuigen van de businesscase voor de cloud, wat innovatie in de weg staat."
Die is ook leuk, blijkbaar vindt men dat geinnoveerd moet worden, maar geen business case benul waarom ...
Misschien eerst maar de junior stakeholders overtuigen : cloud biedt mogelijkheden + wonderen ;-)

Maar er is hoop
"vanaf dit jaar ‘waar voor je geld’ het belangrijkste bij het selecteren van een cloudpartner"
Je vraagt je af waar eerder op geselecteerd werd..

De cloud gaat om een verandering in het ICT consumptiemodel omdat de lineaire afschrijvingen met een omslagmodel van de kosten wringen met de vlottende activa van OpEx door steeds kortere (service) lifecycles als gevolg van DevOps. In een behoefte naar de pay-per-use modellen willen organisaties daarom:

1. Kosten inzichtbaarheid
2. Kosten allocatie
3. Kosten optimalisatie
4. Showback en/of chargeback

Vooral laatste punt is interessant want het zijn niet alleen de kosten die de vraag naar finops specialisten stuwt. Organisaties moeten straks rapporteren over maatregelen die ze nemen om de CO2-footprint te verlagen waardoor showback van het stroomverbruik een KPI wordt waarop actief gestuurd gaat worden. Kostenbesparing door de gloeilampen vervroegd af te schrijven om ze te vervangen door spaarlampen kan interessant zijn als daarmee een variable OpEx verlaagd wordt.

We geven niet alle geheimen van het datacenter prijs want Excel-koning aan de Friesestraatweg leest mee maar financiële modellering met Lotus 1-2-3 vanuit de CMDB deden we vroeger al. De eye-candy van grafieken in de businesscase gingen om een voortschrijdende trend inzichtelijk te maken. Snijpunten in een Break-Even analyse gingen om kantelpunt te vinden voor vervroegde vervanging want finOps en configuratiemanagement zijn gerelateerd aan elkaar.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Fintech

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-13T11:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.