XBRL-standaard nog steeds onbekend bij organisaties

Organisaties lopen niet warm voor de eXtensible Business Reporting Language (XBRL). Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat 18 procent van de ondervraagden nog onbekend is met de standaard.

XBRL werd zeven jaar geleden geïntroduceerd als wondermiddel om in een handomdraai financiële rapportages op papier te zetten. E&Y verwacht dat de financiële wereld binnen een paar jaar overstapt op deze standaard. Het jaar 2006 wordt een sleuteljaar, mede doordat de Nederlandse overheid XBRL in 2007 mogelijk verplicht stelt.

E&Y hield zijn onderzoek onder 39 verantwoordelijke functionarissen bij beursgenoteerde ondernemingen. Zeven deelnemers kenden de term XBRL niet of een beetje. Vorig jaar was nog meer dan de helft van de ondervraagden onbekend met de term. Twaalf organisaties geven aan over het onderwerp na te denken. Toch weet maar de helft hiervan dat de Nederlandse overheid plannen heeft op XBRL per 1 januari 2007 verplicht te stellen.

Heeft u al eens gehoord van XBRL? Bent u binnen uw bedrijf al met XBRL bezig? Laat het ons weten op computable.lezers@bp.vnu.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb wel eens gehoord van XBRL als een soort van haarlemmerolie om financiele gegevens uit te wisselen tussen administratieve software. Van boekhouding naar (jaarrekening)rapportage en naar winstaangifte Belastingdienst. Probleem is dat XBRL wordt omgeven door vele afkortingen en er nog nauwelijks implementaties zijn. Verder is onduidelijk wanneer nu gesproken mag worden over XBRL of gewoon over een XML schema. Bij XBRL spreekt men van Taxonomy, maar volgens mij gaat dat gewoon om een XML schema. Het NTP project werkt aan een standaard financieel woordenboek (in XML) om financiele gegevens uit te wisselen met Belastingdienst, CBS en KvK. Prima initiatief, maar laten we het dan ook standaard financieel woordenboek noemen. XBRL is een techniek waar de gebruikers geen boodschap aan hebben. Dat de Nederlandse overheid plannen heeft XBRL verplicht te stellen is volgens mij alleen maar stemmingmakerij, zodat de dure consultancy boys weer betaald opdrachten kunnen uitvoeren.
Dus weg met al die ingewikkelde afkortingen en doorgaan met NTP project met Nederlandse termen. XBRL staat dan voor: eXit Business Report Language.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-14T10:18:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.